ЗЕМАЛА ЛИСТ ОД ЗЕЛКА И ГО СТАВИЛА НА ЛИЦЕТО: Кога поминале 15 минути, не можела да поверува што гледа

ЗЕМАЛА ЛИСТ ОД ЗЕЛКА И ГО СТАВИЛА НА ЛИЦЕТО: Кога поминале 15 минути, не можела да поверува што гледа

Кисела зелка е полна со витамини и минерали, но признајте, никогаш не би помислиле да ставите цел лист кисела зелка на вашето лице.
Општо познато е дека зелката е преполна со витамин Ц, бета-каротен, калиум, железо, магнезиум, сулфур и бакар.

Со мариноването сите овие витамини и минерали уште повеќе доаѓаат до израз бидејќи полесно се апсорбираат. Затоа е важно да се консумира оваа храна бидејќи делува како засилувач на имунолошкиот систем, но и како антиоксиданс.
Тоа штотуку го докажала една госпоѓа на која не и било непознато да стави лист кисела зелка на лицето и да направи еден вид детоксикација на кожата.

Маската од листови од кисела зелка го храни вашето лице со важни хранливи материи, па станува поеластично, помеко и помазно.

Како да се направи оваа маска?
Извадете еден лист кисела зелка и малку измијте го. Добро би било да го скршите на местата каде што се корените и вените, за минералите полесно да дојдат до вашата кожа, а во овие делови ги има најмногу.

Маската за лице ставете ја на сува, претходно измиена кожа и чувајте ја така 10-15 минути. Најлесно ќе ви биде ако лежите.

По ова време, отстранете ја маската и ќе забележите дека е многу топла. Ова е знак дека порите на кожата се прошириле и протокот на крв е зголемен.

Сето тоа е одличен знак, бидејќи на овој начин кожата максимално се храни со хранливи материи од оваа зимска храна.
Измијте го лицето со млака вода и малку исушете го.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *