3 ДОКАЖАНИ НАЧИНИ ЗА ШТЕДЕЊЕ ДОДЕКА КУПУВАТЕ: Само оние кои не пробале не успеале, почнете да ги применувате СЕГА

3 ДОКАЖАНИ НАЧИНИ ЗА ШТЕДЕЊЕ ДОДЕКА КУПУВАТЕ: Само оние кои не пробале не успеале, почнете да ги применувате СЕГА

Проблемот настанува затоа што клиентите ја „мерат“ разликата во цената во однос на еден пар производи што ги споредуваат, заборавајќи на тоните импулсивни купувања што ги прават секој месец.

Разликата во цената помеѓу двата производи е 10 динари, што ви изгледа незначително, па не ни обрнувате внимание, нели? Сепак, замислете да купувате најмалку 100 артикли месечно со разлика во цената од 10 денари. Веќе сте на добивка/загуба од 1000 денари.

Проблемот настанува затоа што клиентите ја „мерат“ разликата во цената во однос на еден пар производи што ги споредуваат, заборавајќи на тоните импулсивни купувања што ги прават за еден месец. Промотивните цени често се пониски за 20, 30, 40 денари или повеќе во однос на редовните цени, а освен тоа – важен е бројот на артикли што ги купувате за еден месец, т.е. од една плата.

Првиот докажан начин да заштедите пари при купување е списокот (1). Можеби ви изгледа претерано, но освен што е тешко да ги средите сите потребни/потребни производи во вашата глава, списокот (на хартија или електронски на телефонот) ве одвлекува од непотребното, т.н. импулсни набавки.

Држете се до списокот и нема да „лутате“ низ продавницата и од полиците да грабнете се што ви е интересно. Муштериите „најлесно паѓаат“ на сокови, грицки, слатки, покуќнина од маркет… Иако персоналот одвреме-навреме го менува распоредот на храната во објектот, за да ве натера да ја обиколите цела продавница и да најдете што што го барате, бидете фокусирани кога купувате.

На второ место е земањето корпа наместо количка (2), а тоа првенствено се однесува на пазарење во помали маркети или ако не се работи за „неделен семеен шопинг“. Значи, и покрај фактот што ви е полесно да туркате количка отколку да носите корпа – овој метод ве спречува да ги натрупувате работите.

Кошницата е многу помала од количката, па во неа не можат да се сместат многу работи, туку само она што навистина ви треба во тој момент. Дополнително, кога купувачите ја „полнат“ количката, често имаат впечаток дека ништо не купиле, бидејќи во неа има многу празен простор.

Друг начин да заштедите пари при купување , кој се покажа дека функционира, се промотивните цени (3). Секаде во светот е нормално и пожелно клиентите да ги гледаат цените и да избираат производи на продажба, а тоа нема никаква врска со способноста за плаќање.

Пазарите денес имаат широк асортиман на сè, така што секогаш можете да најдете слични производи, но по различни цени . На пример, не се секогаш сите кафиња на продажба, ниту пак сите се нудат по редовни цени во даден момент. Истото важи и за чоколади, месни производи, сирење, тестенини, млеко итн.

Промотивните цени во комбинација со носење готовина кога одите на шопинг се добитна комбинација за заштеда. Картите можат да бидат „меч со две острици“ за оние кои немаат навика да штедат и паметно да управуваат со своите финансии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *