УТРЕ СЛАВИМЕ ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Кажете ја оваа молитва за спас на душата!

УТРЕ СЛАВИМЕ ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Кажете ја оваа молитва за спас на душата!

Го славиме Предобен Теодисој
Теодосиј е роден во регионот на Кападокија, во селото Могаријаси. Како млад го посетил Симеон Столник, кој го благословил и пророкувал голема духовна слава.

Со кадилница, во која ставил ладен темјан, Теодосиј побарал место каде ќе се смести и нашол манастир, а застанал таму каде што јагленот сам се запалил. Таму се населил и почнал да се подвизува. Наскоро околу него се собраа многу монаси на различни јазици. Затоа изградил по една црква за секој јазик, така што славата Божја истовремено се служела и пеела на грчки, ерменски, грузиски и сл.

Но, на денот на причестувањето, сите браќа се собраа во големата црква каде што богослужбите се одржуваа на грчки јазик. Оброкот беше заеднички за секого, целиот имот беше заеднички, трудот беше заеднички, страдањето беше вообичаено, а често – гладувањето.

Теодосиј беше возвишен пример на живот за сите монаси , пример во работата, молитвата, постот, бдението и на сите христијански добродетели. И Бог го обдарил со дар на чудотворство, а тој можел да лекува болни, да се појавува на далечина и да помага, да скротува ѕверови, да ја предвидува иднината, да умножува леб и жито. Тоа беше молитва на неговите усни дење и ноќе.

Кажи ги овие зборови утре:
Со потоци од твоите солзи ја обработуваше пустината пустината и со воздишки од длабочината на душата, со голем труд ги умножуваше своите таленти.

Ти беше свеќа на светот, блескаше со твоите чуда, Теодосиј оче наш: Моли се на Христа Бога, да ги спаси нашите души.

Мирно се упокои во Господа кога имаше сто и пет години од своето раѓање (во 529 година).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *