РУСКИ ДОКТОР ОТКРИ КАКО МОЖЕТЕ ДА ГО ПРОДОЛЖИТЕ ЖИВОТОТ: Правете го ова 3 пати на ден по 2 МИНУТИ

РУСКИ ДОКТОР ОТКРИ КАКО МОЖЕТЕ ДА ГО ПРОДОЛЖИТЕ ЖИВОТОТ: Правете го ова 3 пати на ден по 2 МИНУТИ

Александар Мјасников е почитуван руски лекар, кој ни откри како можеме да си го продолжиме животот со овие едноставни правила.

Според него, за овие едноставни „ритуали“ треба да одвоите само две минути три пати на ден.

Тој ги претстави резултатите од една интересна студија. Седум години, научниците анализирале илјадници луѓе на возраст од 40 до 60 години, кои носеле специјални сензори кои ги следеле промените во нивното тело.

Така, некои од нив водеа „нормален“ седентарен живот – поминуваа многу време во автомобилот, возејќи се во лифт, слободното време им беше резервирано за софата и ТВ. Други наеднаш ја зголемуваа физичката активност од време на време во текот на денот – или ги користеа скалите (се качуваа), одеа сталожено и секогаш кога беше можно одеа пешки наместо со автомобил.

– Овие „епизоди“ на интензивна активност не поминаа повеќе од две минути. Две минути, а погледнете го крајниот резултат: во групата на луѓе кои ја имале оваа зголемена физичка активност во просек 1-2 минути, три пати на ден, смртноста од кардиоваскуларни болести била за 47 отсто помала во текот на седум години отколку во групата „мрзливи луѓе““, забележа докторот.

Познато е дека физичката неактивност доведува до дебелина, дијабетес, срцев удар и други сериозни состојби и болести. Она што многумина го забораваат е дека овие негативни ефекти се забележуваат дури на подоцнежна возраст. Статистиката вели дека милијарда и пол луѓе ќе страдаат од сериозни состојби во 2022 година токму поради физичка неактивност, пренесува „Мондо“.

“Тоа е клучниот збор: време! Како го наоѓате? Излезе дека има начин! И мајка ми го знаеше тоа многу добро”, вели д-р Мјасников. „Постојано велеше: внесете ја физичката активност во вашето секојдневие! Таа сама постојано ги миеше подовите на рака, не користеше машина за перење за перење помали парчиња облека или оние што се чувствителни, одбиваше да се качи со лифт.

Затоа, ако сакате да си го продолжите животот, тргнете се од софата барем по две минути три пати на ден“, заклучил докторот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *