ОВА Е ВИСТИНСКОТО ВРЕМЕ ДА СТАВЕТЕ СОЛ ВО ЈАДЕЊЕТО: Професионален готвач ОТКРИВА дека тоа цело време погрешно сме го правеле

ОВА Е ВИСТИНСКОТО ВРЕМЕ ДА СТАВЕТЕ СОЛ ВО ЈАДЕЊЕТО: Професионален готвач ОТКРИВА дека тоа цело време погрешно сме го правеле

Еден готвач решил да спроведе експеримент . Тој вели дека за време на школувањето секогаш го учеле да додава сол на почетокот на приготвувањето на храната и слепо го следел тоа правило, никогаш не го доведувал во прашање. И тогаш се запраша што ќе се случи ако го направи спротивното.

Тоа го направи, а резултатите ги сподели со гледачите на својот канал на YouTube.

Излегува дека наставниците, како и во повеќето случаи, биле во право. Затоа што кога ќе посолите на почетокот на готвењето, додека храната е ладна, таа постепено ќе навлезе во храната и вкусот ќе биде порамномерен и поинтензивен.

Од друга страна, ако додадете сол на крајот од готвењето, храната ќе добие само облога од сол, така што тие залаци ќе бидат премногу солени, а внатрешноста ќе биде блага.

А што ќе се случи ако заборавите да ја посолите храната пред да ја подготвите?

Во тие случаи, можете потоа да додадете сол, но повторно не како што обично го правиме, односно едноставно да ја посипете целата планирана количина по намирница. Додадете малку по малку, за да не се пресоли храната. Во секој случај, нема да биде совршено зачинето, но барем ќе избегнете прекумерно солење на садот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *