ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ГРИГОРИЈ: Ако се чувствувате несреќни, КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ!

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ГРИГОРИЈ: Ако се чувствувате несреќни, КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ!

Православната црква и верниците денеска го слават празникот посветен на Свети Григориј , епископ Нишки, помалку познат светец кој направи многу за ширењето на верата и воспоставувањето на христијанството какво што го знаеме денес.

Бил епископ Ница, помлад брат на свети Василиј Велики, близок пријател на Григориј Богослов. Отпрвин бил само презвитер, бидејќи бил оженет, а кога умрела неговата сопруга, блажена Теозва, бил избран и посветен за епископ во Ниса.

Се одликуваше со своето огромно светско учење и духовно искуство. Учествувал на Вториот Вселенски Собор. Се смета дека тој го составил вториот дел од Символот на верата. Голем оратор, толкувач на Светото писмо и теолог.
За време на владеењето на императорот Валенс, тој бил соборен од епископската столица и протеран во егзил.

Овој свет отец помина осум години во егзил трпеливо поднесувајќи ги сите беди и понижувања. Конечно, умре во длабока старост кон крајот на IV век, преселувајќи се во Царството Божјо и останувајќи низ вековите на земјата како голема светлина на Црквата.
Српската православна црква го слави на 10 јануари според црковниот календар, а на 23 јануари според грегоријанскиот календар.
Народни обичаи и верувања

Овој светител направил многу за ширењето на верата и развојот на христијанството. Светителот умрел во сиромаштија, но, според преданието, никогаш не се пожалил на тоа. Својот живот го посветил на заштита на правдата и на невините, како и на воспоставување на православието во христијанството. Тој ги научи луѓето да најдат сила да им простат на оние што им згрешиле.

Секој верник треба да се моли денес изговарајќи ги овие зборови:

„Боже на нашите татковци, постапувај со нас секогаш според Твојата кротост, не оставај нè со Твојата милост, туку уредувај ни го животот во мир со нивните молитви“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *