СИТЕ ГО ОДМРЗНУВААТ МЕСОТО погрешно: Еве како правилно да го направите тоа, малкумина знаат за ОВОЈ ТРИК

СИТЕ ГО ОДМРЗНУВААТ МЕСОТО погрешно: Еве како правилно да го направите тоа, малкумина знаат за ОВОЈ ТРИК

Верувале или не, најдобар начин да го одмрзнете месото е да го чувате во фрижидер.

Мора да се признае дека на овој начин месото се одмрзнува многу подолго , па затоа обично бараме други начини.

Ладна вода
Ладната вода е убедливо најдобриот начин за брзо одмрзнување на месото. За да го направите ова, ставете го месото во сад или тенџере со ладна вода. Исто така, важно е да се менува водата на секои половина час. Вреди да се запамети дека никогаш не треба да се обидувате да го одмрзнете месото со топла вода.

Ова е очигледно многу брз метод, но може да направи многу повеќе штета отколку корист. Месото кое е одмрзнато во топла вода ќе има непријатен мирис, а поради топлата вода во него може да почнат да се размножуваат бактерии што може да доведе до труење.

Некои луѓе препорачуваат користење на микробранова печка за одмрзнување на месото. За таа цел, замрзнатото месо исто така треба да се стави во соодветен сад, па да се вклучи микробрановата печка и да се постави на соодветната програма.

Мора да се запомни дека таквото брзо одмрзнување може да доведе до развој на бактерии, затоа месото одмрзнато на овој начин треба веднаш да се обработи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *