ДЕНЕС СЛАВИМЕ ЕДЕН ОД НАЈУБАВИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ПРИЈАТЕЛСТВОТО И ЉУБОВТА: Верниците треба да направат 1 ВАЖНА РАБОТА

ДЕНЕС СЛАВИМЕ ЕДЕН ОД НАЈУБАВИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ПРИЈАТЕЛСТВОТО И ЉУБОВТА: Верниците треба да направат 1 ВАЖНА РАБОТА

Православната црква и нејзините верници денеска го слават празникот посветен на Светиот маченик Полиевктус , христијански светител од III век.

Црковните списи велат дека ерменската земја е натопена со крвта на многу христијани кои умреле за својата вера во таа област низ вековите. Меѓутоа, првата крв што била пролеана за Христа, според традицијата, била крвта на свети Полиевкт.

Приказната за животот на овој светител и денес е една од најубавите приказни за пријателството и моќта на братската љубов. Имено, според легендата, Полиевкт имал најдобар пријател. Неговото име беше Неарх и беше христијанин.Полиеукт не беше крстен ниту пак беше премногу заинтересиран за духовни работи. Беше млад и сакаше пред се да се забавува и да живее што поудобно и удобно.

Меѓутоа, во средината на III век, во времето на императорот Валеријан, започнале страшни прогони на христијаните. Неарх знаел дека наскоро ќе дојде и кај него и мирно ја чекал смртта. Неговото единствено жалење, според традицијата, било што не успеал да го убеди својот пријател во исправноста на неговата вера и љубов кон Исус.

Кога Полиевкт дознал што ќе се случи со Неарх и колку, и покрај смртната опасност во која се наоѓа, неговиот пријател се грижел да стане христијанин, ветил дека ќе се крсти. Ова го промени животот на Полиевкта! Во сон му се јави Бог и му „ја соблече старата облека и го стави во нова, сјајна и го стави во седлото на крилестиот коњ“.

Светецот ова го сфати како знак дека не треба да се крие! Отиде во градот и пред сите ја искина царската наредба за прогонство на христијаните, а потоа ги искина многубожечките статуи. Бил затворен и набрзо осуден на смрт. Кога бил одведен на егзекуцијата, во толпата луѓе кои дошле да ја гледаат егзекуцијата, го здогледал Неарх кому, се вели во приказната, тој потоа извикал: „Спаси се, драг мој пријателе! Сети се на воспоставениот завет на љубовта меѓу нас!”

А Неарх подоцна пострада како маченик и стана светител. Се празнува на 22 април, само неколку месеци по празникот посветен на неговиот неразделен сопатник, Светиот маченик Полиевкт.

Светиот маченик Полиевкт е заштитник на секое искрено пријателство и братска љубов. На неговиот празник, луѓето сè уште честопати им посветуваат малку внимание на своите браќа и пријатели за да им покажат колку се грижат за нив. Денес, задолжително поканете ги вашите пријатели и сакани! Дури и ако не им купите ништо, запознајте се и поминете малку време заедно. Затоа што не се работи за подароци. Тоа е прашање на внимание и љубов што ги покажуваме и со најмали гестови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *