ЈА ЧУВАТЕ СОЛТА СО МЕСЕЦИ И НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ОВАА ОПАСНОСТ: Еве што се случува со неа по САМО НЕКОЛКУ ДЕНА

ЈА ЧУВАТЕ СОЛТА СО МЕСЕЦИ И НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ОВАА ОПАСНОСТ: Еве што се случува со неа по САМО НЕКОЛКУ ДЕНА

Солта го спречува растот на лошите бактерии – па како може да се влоши?

Солта е неверојатно честа состојка која повеќето луѓе ја земаат здраво за готово. Станува збор за едноставна, неорганска молекула која се состои од два ситни јони, натриум и хлорид, но неговата способност за ароматизирање и зачувување ја прави вредна, толку вредна што во минатото било познато дека работниците биле платени во сол.

Солта ја зачувува храната така што ја вади влагата од неа, го потиснува растот на штетните бактерии и го поттикнува растот на корисни бактерии – па зошто пакувањата сол имаат рок на траење?

Виновникот не е натриум хлорид, туку адитиви измешани со него кои некои производители ги додаваат за да спречат таложење на сол или за да му додадат хранливи материи.

Јодот, агенсите против калц и минералите во трагови во розовата, црвената или црната сол може да се деградираат со текот на времето, но деградацијата не значи дека не можете да го користите.

Понекогаш може да се случи адитивите во солта да не си ја завршат работата и солта да почне да се собира и да не е веќе сигурен извор на јод, што не значи дека ќе ви наштети, освен ако видите или помирисате габи – тогаш треба да се фрли.

Сепак, тоа не значи дека треба да ја занемарите вашата сол, дури и сол без адитиви. Хигроскопските својства на солта (апсорпција на вода) го прават лош кандидат за складирање на отворено.

Не само што може да ја апсорбира влагата од воздухот, туку и мирисите од кујната, кои можат да ве остават со остра, миризлива сол.

Солта треба да се чува во херметички сад и да се чува на темно и ладно место.
Но, повеќето луѓе чуваат и мали количини сол, во кои треба да се одолее на нагонот постојано да се надополнува.

Добра идеја е да чувате мала количина и често да ги миете садовите за сол и добро да ги исушите пред повторно да ставите сол, пишува Lifehacker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *