ПРЕД ДА ГИ СТАВИТЕ ДОМАТИТЕ ВО ФРИЖИДЕР ЗАДОЛЖИТЕЛНО НАПРАВТЕ 1 РАБОТА: Кога ќе го видите резултатот, СЕКОГАШ ВАКА ЌЕ ПРАВИТЕ

ПРЕД ДА ГИ СТАВИТЕ ДОМАТИТЕ ВО ФРИЖИДЕР ЗАДОЛЖИТЕЛНО НАПРАВТЕ 1 РАБОТА: Кога ќе го видите резултатот, СЕКОГАШ ВАКА ЌЕ ПРАВИТЕ

Овој популарен зеленчук е доста чувствителен на надворешни фактори и брзо се расипува. Покрај тоа, во неповолни услови, тие можат да ја изгубат целата арома и вкус. Како да се спречи тоа? На помош доаѓа заборавениот метод на баба за зачувување на доматите.

Луѓето спаѓаат во две групи кога станува збор за чување домати. Првиот ги чува во фрижидер, а вториот нема да ги стави таму за ништо на светот. И секој има свои причини. Во фрижидер зеленчукот побавно се расипува и останува свеж подолго. За жал, некои луѓе веруваат дека тоа негативно влијае на вкусот и аромата на нивните домати. Оваа теза ја потврдува и истражувањето на Министерството за земјоделство на САД.

За возврат, научниците од Универзитетот во Гетинген во „Границите во науката за растенијата“ докажаа дека температурата на складирање не влијае на аромата на доматите. Разновидноста и времето на складирање се важни. Колку подолго седат, толку полошо имаат вкус.

Сепак, тешко е да се разговара за нешто врз основа на субјективни чувства. Ако некој мисли дека доматите складирани во фрижидер се полоши, тоа мора да биде така и во неговиот случај. И, се разбира, можете да најдете друго место за складирање, но кога ги има многу, станува проблем. Тогаш условите за ладење се чини дека се најбезбедно решение. И што во таква ситуација?

Овде сме спасени од одредена баба финта. Благодарение на овој метод, доматите кои се чуваат во фрижидер ќе останат подолго свежи и нема да го изгубат вкусот и аромата. И се што ви треба е обична вода.

Пред да ги ставите доматите во фрижидер, потопете ги во вода на околу 50 степени Целзиусови пет минути и оставете ги да се вратат на собна температура. После тоа, можете безбедно да ги ставите во фрижидер. Дали овој метод навистина функционира? Многу луѓе се колнат дека е така. Можете да проверите сами.

Нејзината ефикасност е поддржана и од научници од американското Министерство за земјоделство. „Преттретманот со топла вода спречува последователно губење на вкусот поради ладењето“, вели еден од авторите на студијата, д-р Џинхе Баи. Откриено е дека доматите загреани пред ладење имаат повисоко ниво на соединенија за вкус.

„Ладењето го инхибира производството на хетероциклични соединенија кои содржат кислород, азот и сулфур, кетони, алкохоли и алдехиди, вклучително и 13 важни компоненти за вкус на домати. “, објасни д-р Баи.

Најдобро решение сепак е да купите свежи домати и веднаш да ги изедете. Нема потреба да се складира и ризикува зеленчукот да се расипе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *