ОТКРИЕНО ШТО СЕ СЛУЧУВА СО СОДАТА БИКАРБОНА ПО 6 МЕСЕЦИ: После ова, двапати ќе размислите дали да ја употребите

ОТКРИЕНО ШТО СЕ СЛУЧУВА СО СОДАТА БИКАРБОНА ПО 6 МЕСЕЦИ: После ова, двапати ќе размислите дали да ја употребите

Додека сода бикарбона има тенденција да има долг рок на траење, може да ја изгуби силата со текот на времето и да доведе до рамни печива. Користете го овој едноставен трик за да ја тестирате моќта на сода бикарбона.

Сода бикарбона, позната и како натриум бикарбонат, е главен производ во оставата, чајната кујна. Може да се користи за навлажнување на печива како колачиња и леб, и е ефикасно и еколошки чистач.

Дали истекува рокот?
Технички, сода бикарбона не истекува. Иако контејнерите често се печатат со датум на продажба или употреба, ова е основна проценка за тоа кога сода бикарбона може да почне да ја губи својата ефикасност.

Општо правило е: кога се складира правилно, сода бикарбона ќе трае две до три години затворена во оригиналниот сад.

Откако ќе се отвори, се чува најмалку шест месеци. Иако сода бикарбона никогаш не „опаѓа“ на начин што ќе ве разболи, во одреден момент ќе престане да работи како што треба, создавајќи полоши печива.

Тест – проверете дали има расипана сода
Додадете приближно 1/2 лажичка сода бикарбона во мала чинија . Додадете околу 1/2 лажичка бел оцет или свеж сок од лимон во сад и гледајте. Киселината и базата треба веднаш да реагираат, исто како во класичниот експеримент со вулкан во основно училиште.

Ако смесата гори агресивно и пукне, тогаш сода бикарбоната е во добра состојба. Ако едвај крчка или воопшто не крчка, фрлете го. Тој го помина својот премиер. Бидејќи тестот е толку брз и лесен и користи толку мала количина оцет и сода бикарбона, редовно тестирајте ја сода бикарбоната за да се обезбеди успех во печењето секој пат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *