ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ, ИМА ЈАСНИ ОБИЧАИ КОИ ВЕРНИЦИТЕ ТРЕБА ДА ГИ ПОЧИТУВААТ: Воопшто не јадете едно

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ, ИМА ЈАСНИ ОБИЧАИ КОИ ВЕРНИЦИТЕ ТРЕБА ДА ГИ ПОЧИТУВААТ: Воопшто не јадете едно

Православната црква и верниците денеска го слават Свети Јован Крстител, празник посветен на светецот и пророкот кој го крсти Исус Христос на реката Јордан. Свети Јован е една од најголемите слави.

Православната црква и верниците денеска го слават Свети Јован Крстител, празник посветен на светецот и пророкот кој го крсти Исус Христос на реката Јордан. Празникот Свети Јован Крстител, кој денеска го празнува СПЦ, е посветен на братучедот на Исус, познат како Јован Претеча. Јован се нарекува Крстител затоа што, според религиозното учење, го крстил Исус Христос, а Претеча затоа што го објавил Христовото доаѓање.

Тој ги крсти сите што се покајаа во реката Јордан. Живеел едноставно и аскетски, хранејќи се со инсекти и мед од диви пчели и облечен во фустан од влакна од камила. Јован бил убиен во времето на јудејскиот крал Ирод, кој наредил да му ја отсечат главата на пророкот.

Верниците, без разлика дали се православни или католици, многу често им го даваат името на Јован на своите деца. Православните христијани го слават празникот на крштевањето на Свети Јован, а католиците обично го слават именденот.

– Тој ме следи и е поголем од мене – рече, а народот вели „свети Јован Претеча да те заштити и да те заштити од секакво зло!

Се проценува дека Свети Јован е на третото место по бројот на оние кои го слават. Најмногу се слават Свети Никола и Свети Архангел Михаил. Духовното сродство е најсилно на светот, се верува меѓу луѓето, а првпат е воспоставено во православниот свет кога свети Јован станал кум.

За раката на свети Јован се вели дека секоја година на тој ден светителот архиепископ му ја подарувал на народот. Некогаш таа рака изгледаше испружена, а некогаш беше стегната. Во првиот случај значеше плодна и изобилна година, а во вториот неплодна и гладна.

Обичаи и верувања
Нашите предци верувале дека на денот на Свети Јован се случуваат разни чуда со помош на овој светител и од таму потекнуваат многу народни обичаи поврзани со овој ден. На денот на Свети Јован, ако е можно, верниците не земаат нож во раце, во знак на сеќавање на мачеништвото на Свети Јован. На децата не им се дава ништо црвено на овој ден. Без јаболко, без сок. Не јадете и не пиете ништо што е црвено, бидејќи бојата ја симболизира невино пролеаната крв на светецот.

Во народот постои обичај на Свети Јован да се прават браќа и кумови, бидејќи Јован се смета за модел на карактер и чесност. Верниците многу често им го даваат името на Јован на своите деца, и кај православните и кај католиците. Православните христијани го слават празникот на крштевањето на Свети Јован, а католиците обично го слават именденот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *