ДАЛИ ОДИШ ВО ОСТРОГ? Доколку сакате да влезете во ЧУДОТВОРНИОТ МАНАСТИР, ќе мора да ги почитувате правилата, ЕДНО ПОСЕБНО

ДАЛИ ОДИШ ВО ОСТРОГ? Доколку сакате да влезете во ЧУДОТВОРНИОТ МАНАСТИР, ќе мора да ги почитувате правилата, ЕДНО ПОСЕБНО

Свети Василиј е еден од најпочитуваните светци кај нашиот народ е познат и како Чудотворец. Роден е во 1610 година како Стојан Јовановиќ во селото Мркоњиќи, кај Требиње. Поради страв од почит во крвта, родителите на 12 години го испратиле во затскриениот манастир Завала.

Неколку години подоцна се преселил во манастирот Тврдош ( Требиње ), каде што посетувал манастирски училишта.

Се стекнува со чин архимандрит и започнува обиколка на големите православни центри на Света Гора и во Русија. Во 1638 година бил ракоположен за митрополит во Пеќската патријаршија. Починал во 1671 година во Острог , каде што и денес се чуваат неговите мошти.

Свети Василиј бил почитуван од народот и за време на својот живот. Толпа верници секојдневно го посетуваат неговиот манастир за да му се помолат и да побараат помош и исцеление. За Острог постои верување дека таму не се оди кога ќе ти текне, туку кога ќе те повика Свети Василиј.

Острошкиот манастирфото: Бета / Милош Мисков
Овој голем светител од нашиот народ го доби прекарот Чудотворец. Неговите чуда биле забележани веднаш по напуштањето на овој земен живот: од карпата кај која се одморал почнала да расте лоза.

Седум години подоцна, тој му се јави на сон на игуменот во Жупа, кај Никшиќ, барајќи од него да оди под Острог и да му го отвори гробот. Игуменот го пронашол недопреното тело на светителот, околу кое се шири мирис на млад босилек. И денес, кога се во посета на Острог, верниците тврдат дека мирисаат на истиот, благ мирис на босилек.

Нашите постари тврдат дека Василиј Чудотворец не простува и дека жестоко ги казнува неверниците . Ако дадете ветување пред неговите мошти, не се осмелувајте да го прекршите. Свети Василиј одлучува дали ќе ти се исполни желбата, а ако не си доволно праведен, велат, нема да прифати ни подарок од тебе.

Меѓу народот кружи приказна за жена од Херцеговина која се пофалила со значителната сума што ја оставила за време на Острог. Во сон ѝ се јавила светицата, одбивајќи и ги парите, а утрото и биле вратени – ги нашла на креветот, под перницата.

Се раскажува и следниот настан од 1895 година. Додека Босна и Херцеговина беше под австроунгарска власт, луѓето се собраа во Билеќа да бараат поручнички за Црна Гора, кои сакаа да го посетат Острог. Шефот на Котор М.Адамовиќ, задолжен за овој случај, ги отфрли со зборовите: „Залудно ме чекате! Не ти давам пропусници за Острог! Зошто одите таму, глупи луѓе, кога нема ништо за вас освен онаа сува трошка што ја ставија во ковчег и ја прогласија за светица!“ Откако ги изговорил овие навредливи зборови, се свртел и паднал по скалите, по што поминал цели два месеци во болница!

Очигледно Свети Василиј навистина не простува…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *