Јадев по два ореви секој ден шест недели и еве што се случи со моето тело

Јадев по два ореви секој ден шест недели и еве што се случи со моето тело

Сме слушнале повеќе од еднаш за корисни својства на вкусните ореви. Мајките ни даваа да јадеме сурови ореви пред да одиме на испит – „за мозок“, мудро рекоа. Во исклучителните својства на оревите се уверени и современите нутриционисти и стручњаци за здрава исхрана и ги дефинираат како едни од најкорисните јаткасти плодови и пожелно е да бидат присутни во нашата секојдневна исхрана.

корист од сурови ореви
Придобивките од консумирање на 2 ореви дневно
Научниците од Државниот универзитет во Пенсилванија дошле до заклучок дека секојдневното јадење ореви позитивно влијае на здравјето на цревата, како и на здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Истражувачите успеале да докажат дека јадењето два до три јаткасти плодови дневно го намалува нивото на холестерол и крвниот притисок.

Во нивното истражување учествувале 42 доброволци кои биле на возраст меѓу 30 и 65 години. Сите имале проблеми со прекумерната тежина. Во текот на студискиот период, учесниците беа поделени во 3 групи, секоја од нив се придржуваше до здрава исхрана. Волонтерите од „групата јаткасти плодови“ консумирале јаткасти плодови.

Како да го подобрите здравјето на срцето со храна?
Во текот на студискиот период, кој траеше шест недели, научниците ја испитуваа содржината на корисни бактерии во цревата на учесниците. Истражувачите заклучија дека оревите го зголемуваат бројот на корисни микроорганизми во цревата.

Следната цел на научниците е проучувањето на влијанието на оревите врз нивото на шеќер во крвта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *