ОВИЕ УРЕДИ СЕ ВИСТИНСКИ ЈАДАЧИ НА СТРУЈА: Додека вие спиете здраво, тие само го вртат бројачот! Еве 3 трикови за заштеда!

ОВИЕ УРЕДИ СЕ ВИСТИНСКИ ЈАДАЧИ НА СТРУЈА: Додека вие спиете здраво, тие само го вртат бројачот! Еве 3 трикови за заштеда!

Освен драстично поскапиот гас, експлозивно поскапуваат и струјата, што претставува товар за многу потрошувачи во светот. И кај нас има апел за штедење.

Навечер, кога светлото е исклучено, а вие лежите во кревет, има апарати за домаќинство кои „голтаат“ струја .

Без разлика дали се работи за кабел за полнење, интернет рутер или замрзнувач – многу уреди непотребно ја дополнуваат вашата сметка за струја ноќе. Но, постојат едноставни трикови за буквално да ги извлечете тие домашни апарати од штекерот ноќе и да заштедите струја (често вреди да се смени и добавувачот).

Рутерот работи и троши струја 365 дена во годината и пред се 365 ноќи. Тоа секако се одразува на сметката за струја. Најдобар совет за заштеда на пари: исклучете го рутерот навечер. Не само што заштедувате струја, туку и се заштитувате од хакерски напади.

Друга ноќна енергија е замрзнувачот : околу 145 евра се трошат годишно за неговата употреба. Секако, производите мора да се ладат и навечер, а не можете само да ја исклучите струјата. Но, ако редовно го одмрзнувате замрзнувачот, нема да трошите непотребна енергија.

Бидејќи колку е подебел слојот мраз, толку повеќе електрична енергија е потребна за одржување на ниските температури. Значи, ако редовно го одмрзнувате замрзнувачот, ќе заштедите помеѓу 15 и 45 проценти на трошоците за енергија.

Навечер брзо наполнете го мобилниот и оставете го полначот во штекер? Бидете внимателни: полначот продолжува да користи електрична енергија и непотребно ја зголемува вашата сметка.

Поради оваа причина, секогаш исклучувајте го по полнењето или користете повеќекратен штекер со прекинувач што може да се исклучи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *