ОВИЕ НАВИКИ ГИ ИМААТ СИТЕ БОГАТИ: Погрижете се да ги присвоите доколку сакате ПАРИ да протекуваат од секаде

ОВИЕ НАВИКИ ГИ ИМААТ СИТЕ БОГАТИ: Погрижете се да ги присвоите доколку сакате ПАРИ да протекуваат од секаде

Како извршен директор и домаќин на подкастот „We Study Billionaires“, Треј Локерби интервјуираше 25 милијардери и повеќе од 100 само-направени милионери, вклучително и инвеститори од висок профил како Хауард Маркс и Кети Вудс.

Што научи од нив? За почеток, богатите луѓе немаат „мислов на лотарија“ – или верување дека постои кратенка до моменталното богатство , благодарение на случајната среќа .

Еве три вообичаени навики на богатите поединци:
Богатите луѓе не дејствуваат врз основа на страв или импулс
Финансиски најуспешните луѓе имаат страст да решаваат загатки – а истото го чувствуваат и за берзата.

„Кога го интервјуирав милијардерот Хауард Маркс, ко-основачот на Oaktree Capital Management, разговаравме за тоа како тој помина низ периоди на пресврти како Големата рецесија и раните денови на пандемијата“, вели Локерби. Наместо да донесува одлуки засновани на страв, тој рече дека се фокусирал на конкретни податоци и потенцијални можности наместо на ризици или недостатоци.

Користејќи го овој пристап, тој направи успешен облог на потресени корпоративни долгови за време на финансиската криза во 2008 година, што на инвеститорите во Oaktree им донесе околу 6 милијарди долари профит.

Ако се најдете соочени со неизвесност, Маркс препорачува да ги оставите емоциите настрана и да барате начини да направите околностите да работат во ваша корист.

Богатите луѓе се трпеливи и размислуваат долгорочно
Еден од најголемите фактори за успехот на Ворен Бафет е тоа што тој инвестира во компании кои имаат потенцијал да растат со децении во иднината, без оглед на актуелните трендови.

Многу милијардери се восхитуваат на пристапот на Бафет и на тоа колку трпение бара. На конференција, ко-основачот на Airbnb Брајан Чески зборуваше за незаборавниот ручек што го имаше со Џеф Безос и Бафет.

За време на тој ручек, Безос се присети на една од неговите први средби со Бафет, на која го праша: „Твојата инвестициска теза е толку едноставна. Зошто сите не те копираат?

„Затоа што никој не сака полека да се збогатува“, одговори Бафет.

Богатите луѓе велат не повеќе од да
Локерби неодамна го интервјуираше милијардерот Дејвид Рубенштајн, ко-основач на приватната компанија Карлајл Груп. Тој е филантроп кој работи како претседател на повеќе одбори. Тој е исто така автор на три книги и водител на шоуто на PBS „Историја со Дејвид Рубенштајн“. Тој тврди дека луѓето како него не кажуваат повеќе од да…што на многумина им ги отвори очите за понатамошен напредок во кариерата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *