ТОЧНО ВО 00 часот, земи ОГЛЕДАЛО И НАПРАВИ ГО ОВА: Едно верување за БОГОЈАВЛЕНИЕ многумина не го знаат

ТОЧНО ВО 00 часот, земи ОГЛЕДАЛО И НАПРАВИ ГО ОВА: Едно верување за БОГОЈАВЛЕНИЕ многумина не го знаат

Се верува дека во сред ноќ, во пресрет на Богојавление , небото се отвора за миг, дека ветровите што дуваат во зима се вкрстуваат со оние што дуваат во лето и дека целата вода станува света. Кој случајно ќе се најде на отворено и ќе го види ова, може да побара од Бога исполнување на желбата.

Водици се празнуваат на 19 јануари и тој е постојан празник, не се менува од година во година.

Кога имал 30 години, Исус дошол на реката Јордан за да го крсти Свети Јован Претеча. При крштевањето на Исус, Бог се појавил три пати. Тој момент го претставува објавувањето на Богочовекот и воведувањето на Христос во месијанската мисија. На Водици верниците се поздравуваат со зборовите „Христос се јави“ и се збогуваат со „Навистина се јави“.

На овој ден се осветува вода во сите храмови и цркви. Се верува дека оваа вода има лековита и лековита моќ, па затоа секогаш се чува во куќата, покрај иконата. Секој агол од куќата може да се испрска со него, но само на овој ден.

Исто така, се верува дека ако дува северен ветер ќе биде здрава година, а ако дува „јужен ветер“ годината ќе биде полна со болести. Родната година ќе биде ако тој ден е облачно или снег, а ведрото време предвидува убаво и суво лето.

Во нашата народна традиција има повеќе обележја кои се карактеристични за празникот Богојавление. Така, во одредени краишта кај нас се верува дека на денот на Христовото крштевање треба да се мијат работите и да се исчисти куќата, бидејќи поминале некрстени, т.е. нечистите денови кои траат од Божиќ.

Обичај кој изумира, а некогаш имал посебно место во многу делови кај нас и пошироко, е Божиќната песна. Всушност, коледарите се група маскирани млади момчиња и помлади оженети кои ја посетуваат секоја куќа во селото и пеат коледарски песни, со желба да донесат здравје и благосостојба во куќата. Откако домаќинот ќе им подари подарок, тие се збогуваат со него, посакувајќи му здравје и среќа.

Стариот обичај е да се фрла крст во реката, а младите момци се натпреваруваат да стигнат до него и први да го фатат. Како и за другите празници, така и за Богојавление има различни обичаи.

Имаше верување дека во ноќта на Богојавление (18-19 јануари) младите девојки ќе ја видат сликата на личноста со која ќе се венчаат на небото.

Во некои региони, девојките користеле огледало за да го видат лицето на осудените. До огледалото беа поставени свеќи, а требаше да се внимава огледалото случајно да се прегрее и да се скрши.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *