ПРЕКРАСНА билка која расте насекаде околу нас, а нејзиниот литар чини околу 1800 евра

ПРЕКРАСНА билка која расте насекаде околу нас, а нејзиниот литар чини околу 1800 евра

Сигурно сте слушнале за бројни препарати кои помагаат да се запре стареењето, да се подмлади лицето и да се хидрира сувата и уморна кожа. Дали сте слушнале за растение наречено „смиље“?

Немојте да се изненадите ако не сте, бидејќи водечките светски козметички компании го сакаат токму тоа. Имено, кога би дознале дека сите „проблеми“ можете да ги решите со смил, никогаш повеќе не би купиле прескапи креми и лосиони.

Што е тоа?
Смил е медитеранско растение кое расте на сончеви карпести падини и падини, во пукнатини на карпи, напуштени лозја и покрај патишта. Старите Грци, кои го користеле за лекување на рани, знаеле за неговите лековити својства. Сепак, бесмртницата била одамна заборавена и добро скриена тајна.

Освен што подмладува, смилот има и многу други лековити својства. Тој е одличен лек против бронхитис и кашлица, делува како седатив, го намалува крвниот притисок, нивото на холестерол во крвта, го спречува создавањето на згрутчување на крвта, ја ублажува болката и го зајакнува целото тело.

Постојат многу видови на смил, а најпознат е Helichrysum italicum. Неговата важност била препознаена и најдобро користена од Французите кои ја нарекле „immortelle“, што значи бесмртна. Овој прекар смилот го носи со гордост и право. Причина? Способност за бришење на брчки, лузни, стрии и модринки.
Единствениот недостаток на ова чудотворно растение е количеството потребно да се претвори во есенцијално масло, а со тоа и неговата висока цена.

Еден тон смил за литар масло
Зошто бесмртницата е толку вредна и пожелна? Одговорот лежи токму во вредниот еликсир кој го содржи во многу мали количини. Имено, смилот има многу малку есенцијално масло (помалку од 0,05 отсто), па затоа е потребно повеќе од еден тон од растението за да се добие килограм есенцијално масло.

Прекарот „бесмртен“ го доби ова необично растение поради фактот што никогаш не венее, дури и откако ќе се бере. Инаку, неговото стебло е исправено и обраснато со свилени, густи влакна. Може да порасне и до 60 см во висина, а некои видови и до 90 см. Цвета од мај до јули.

Исто така, свежата, а не сушената билка мора да се дестилира. Сега мора да ви е многу појасно зошто цената на смилот е генерално висока? Така е – за килограм од ова есенцијално масло ќе треба да потрошите помеѓу 1.500 и 1.800 евра.
Многу жени ширум светот се задоволни од ефектите, а одгледувањето на ова растение за многумина станува сè поатрактивен и профитабилен бизнис.

Иако ова лековито растение се поврзуваше исклучиво со медитеранската област, од неодамна може да се најде и во соседните земји Босна и Србија. Имено, промената на климата доведе до промена на условите под кои може да се одгледува бесмртницата, па немојте да се чудите ако ова чудесно растение го најдете токму меѓу прекрасните босански ливади и полиња.

Иако почетната инвестиција не е мала, оние производители кои се зафатиле со одгледување смил велат дека инвестицијата се исплати. Најголем број купувачи на вредното и лековито есенцијално масло доаѓаат од американскиот и европскиот пазар, додека домашната побарувачка е сè уште мала. Сепак, во иднина се очекува зголемен број на одгледувачи на смил, а со тоа и на оние кои сакаат да го купат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *