ОВА Е ВИСТИНСКАТА РАЗЛИКА МЕЃУ ТРПЕЗНАТА И МОРСКАТА СОЛ: Цело време бевме во голема ГРЕШКА

ОВА Е ВИСТИНСКАТА РАЗЛИКА МЕЃУ ТРПЕЗНАТА И МОРСКАТА СОЛ: Цело време бевме во голема ГРЕШКА

Морската сол се добива со испарување на солена вода. Луѓето ширум светот го користеле уште од праисторијата, а денес често се наоѓа во многу кујни. Покрај неговата кулинарска употреба, морската сол често се додава во пилинг за тело, бањи, пијалоци и многу други производи. Некои луѓе веруваат дека е поздрава од другите видови сол и дава неколку придобивки, но има малку истражувања за да ги поддржат овие тврдења.

Морска сол наспроти кујнска сол
Морската сол главно се состои од натриум хлорид, соединение кое помага во регулирањето на балансот на течности и крвниот притисок во телото. Бидејќи е минимално обработена, морската сол содржи некои минерали, вклучувајќи калиум, железо и калциум. Ова е една од причините зошто често се смета за нутритивно супериорна во однос на кујнската сол, која е многу мелена и е лишена од повеќето хранливи материи.

Сепак, хранливите материи во морската сол се присутни само во трагови. Би требало да јадете екстремно големи количини за да се приближите до количината на калиум, железо, калциум или магнезиум што лесно би можеле да ги добиете од целосната храна, пишува Healthline.

Гранулите на морската сол се поголеми од гранулите од кујнска сол. Обичната сол обезбедува приближно 2.300 mg натриум по лажичка (6,1 грама), додека морската сол содржи 2.000 mg натриум по кафена лажичка (4,2 грама). Тоа е затоа што помалку гранули морска сол може да се спакува во лажичка, во споредба со кујнската сол, а не затоа што содржи помалку натриум од кујнската сол.

Сепак, повеќето луѓе не ја разбираат оваа разлика и сметаат дека морската сол е поздрава од кујнската, бидејќи прекумерната потрошувачка на натриум е поврзана со високиот крвен притисок и зголемениот ризик од срцеви заболувања.

Меѓутоа, ако количината на натриум што ја консумирате ја надминува препорачаната граница или вашата лична толеранција, користењето морска сол наместо обична сол не прави разлика. Сепак, некои луѓе сметаат дека треба да користат повеќе морска сол при готвењето за да го постигнат истото ниво на вкус.

Добро за крвен притисок, за хидратација?
Во принцип, солта може да ви помогне да ја одржите соодветната хидратација и нивото на крвниот притисок. Имајќи предвид дека натриумот игра витална улога во балансот на течности, недоволното внесување може да доведе до дехидрација, особено за време на вежбање со висок интензитет. Правилната рамнотежа на течности во телото е исто така важна за одржување на здрави нивоа на крвен притисок. Затоа, консумирањето премалку или премногу натриум може да доведе до промени во крвниот притисок кај оние кои се чувствителни на сол во исхраната. Јадењето морска сол може да ви помогне да ги исполните вашите потреби, но исто така можете да добиете натриум од разновидна друга храна.

Го подобрува варењето?
Некои веруваат дека конзумирањето морска сол измешана со млака вода помага при варењето. Хлоридот е неопходен за производство на стомачна киселина, а натриум хлоридот (сол) ја олеснува апсорпцијата и транспортот на хранливите материи во цревата откако ќе се разградат за време на варењето. Затоа, конзумирањето доволно сол промовира оптимално добро варење. Една студија ги разгледа ефектите од пиењето солена вода кај 54 возрасни кои се подготвуваа за колоноскопија. Оние кои пиеле 2 чаши (480 ml) вода направена со 4,5 грама сол имале поздрави црева. Сепак, не е јасен степенот до кој солената вода сама по себе помага за подобрување на здравјето на цревата. Иако пиењето морска сол измешана со вода може да помогне во варењето во некои случаи, премногу солена вода може да предизвика да внесете премногу сол.

За поубава кожа и против црвенило на кожата
Се смета дека капењето во морска сол ја намалува сувоста и воспалението на кожата. Всушност, Националната фондација за егзема препорачува да додадете 1 чаша сол во водата за капење за да ја олесните иритацијата на егземата, состојба означена со црвена и чешање на кожата. Сепак, не е јасно како и дали бањите со сол помагаат да се намали воспалението на кожата и дали особено морската сол има некакви специфични ефекти. Една студија кај луѓе со сува кожа покажа дека капењето во солен раствор добиен од Мртвото Море помага да се зголеми хидратацијата на кожата и да се намали грубоста во споредба со капењето во вода од чешма.

И покрај тоа, истражувачите ги припишуваат позитивните резултати на количината на магнезиум во растворот на Мртвото Море, а не на солта. Понатаму, друга студија покажа дека повисоките концентрации на натриум хлорид во телото и кожата може да го зголемат бројот на имунолошки клетки што доведуваат до воспалителни реакции поврзани со сува кожа и чешање на кожата. Овие контрадикторни наоди сугерираат дека способноста на бањите со морска сол да ја подобрат иритацијата на кожата може во голема мера да зависи од минералниот состав на солта. Морските соли со висок магнезиум може да бидат најдобри видови за додавање во бањите за оние со проблеми со кожата.

Како најдобро да се користи морската сол
Ако, сепак, сакате да користите морска сол во кујната, постои соодветен начин – секогаш треба да користите ситно мелена сол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *