Зошто БАБА ВАНЃА за време на нејзиниот живот не советуваше задолжително да ги миеме нозете навечер

Зошто БАБА ВАНЃА за време на нејзиниот живот не советуваше задолжително да ги миеме нозете навечер

Сите знаеме дека познатата Петриева пророчица баба Ванѓа , покрај предвидувањата за судбината на Бугарија и светот, ни остави и голем број непроценливи совети и рецепти поврзани со нашето здравје. Во текот на својот долг живот, гатачката строго ги следела нејзините правила, почитувајќи одреден режим . Како нејзина мисија, исцелителката Петрина избира да им помага на луѓето лечејќи ги од разни болести и заболувања, честопати потпирајќи се на богатството на народната медицина.

Прашањето како да се победи стареењето и да се доживее длабока старост го загрижува човештвото речиси од создавањето на светот. Научниците постојано смислуваат свои рецепти за вечна младост и го бараат „генот за долговечност“.

Постојат многу начини да се добие барем делумна победа во трката со времето. Тоа се јога, физичка активност, здрава исхрана, калење, парни бањи, чистење на телото.

Ванѓа им давала совети за долговечноста во текот на животот на новинарите на ТВ каналот „Дома“, а тие ги снимиле нејзините вредни препораки:

Прво на сите – не прејадувајте. На пазарот веќе има повеќе производи отколку што ни треба. Прејадувањето доведува до сериозни болести кои ги зафаќаат сите органи.

Во лето, дефинитивно одете боси! На тој начин нема да ја изгубите врската со земјата.
Научете да одмарате правилно. Денот е создаден за работа, а ноќта за спиење. За да бидеме здрави и работоспособни треба да си легнуваме најдоцна до 10 часот навечер и да се разбудиме во 5-6 часот наутро.

Континуирано пијте чај од бобинки или билен. Во напивката има чистота и извор на здравје.
Најмалку еднаш неделно јадете пченица натопена во чиста вода. На овој начин постојано ќе го чистите вашето тело и ќе имате континуиран извор на сила.

Луѓето мора да јадат ржан леб за да преживеат и да го задржат своето здравје. Во нашево време, ‘ржот има сè поголемо значење.

Минимизирајте ја мрсната храна.
Оние кои сакаат да бидат здрави треба постепено да го намалуваат процентот на јадења со месо во нивната исхрана и постепено да се откажуваат од месото.

Не пуши! Цигарите се сигурен убиец. Подлажен е и полека не уништува.

Движете се повеќе и работете напорно! Губењето време и неактивноста е болест која го уништува не само телото туку и душата.

Не мијте со многу топла вода. Почесто користете домашен сапун и природни лекови кои не го иритираат телото.

Навечер, пред да си легнете, темелно измијте ги стапалата, по можност целосно истуширајте се. Водата не само што ја измива нечистотијата насобрана во текот на денот, туку и не чисти од лошите мисли и лошите енергии кои можат да ни го нарушат мирниот сон.

Прекумерната употреба на лекови му штети на здравјето. Вештачките лекови ја затвораат вратата низ која влегуваат природните сили преку билките, враќајќи ја нарушената рамнотежа во болниот организам.

Во лето, оставете ги децата да си играат како што сакаат: да се навлажни во вода, да трча, да талка во шумата. Во зима тоа ќе им користи на здравјето и ќе ги заштити од болести.

Сакајте се еден со друг, стремете се кон добри дела. Размислете позитивно и тоа ќе биде најдобриот лек за секој од нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *