1 РАБОТА КОЈА НИКОГАШ НЕ СМЕЕТЕ ДА ЈА НАПРАВИТЕ ЗА СВЕТИ ЈОВАН: Обичајот вели дека СВЕТЕЦОТ ќе ве ЗАШТИТИ само така

1 РАБОТА КОЈА НИКОГАШ НЕ СМЕЕТЕ ДА ЈА НАПРАВИТЕ ЗА СВЕТИ ЈОВАН: Обичајот вели дека СВЕТЕЦОТ ќе ве ЗАШТИТИ само така

Свети Јован е пример на чесност и праведност, па затоа кај народот постои обичај луѓето да се браќаат и кумови „по Бога и Свети Јован“ на Свети Јован. Православните христијани на 20 јануари го слават празникот крштевање на Свети Јован, кој е на трето место по бројот на свештеници кои празнуваат.

Овој ден му беше посветен веднаш по Богојавление, кога Бог се јави од небото со глас, а Светиот Дух во вид на гулаб се спушти на главата на Исус Христос, кој го крсти Јован.

Нашите предци отсекогаш верувале дека на денот на Свети Јован со помош на овој светител се случуваат разни чуда и од таму потекнуваат многу народни обичаи поврзани со овој ден:

На денот на Свети Јован, верниците, по можност, не земаат нож во раце, во знак на сеќавање на страдањата на Јован . На децата не им се дава ништо црвено на овој ден. Без јаболко, без сок. Не јадете и не пиете ништо што е црвено, бидејќи бојата ја симболизира невино пролеаната крв на светецот.

Граѓаните на Херцеговина на овој ден не вршат тешки работи и внимаваат да не прават ништо со семиња. Внимаваат на денот на кој паднал Сечењето и во текот на целата година избегнуваат да имаат нешто со семки тој ден.

Раѓањето, животот и смртта на овој светител биле придружени со Божји чуда: Таткото на Јован, Захарија, додека служел како свештеник во храмот, му се јавил ангел Господов, кој рекол дека неговата жена Елисавета, иако стара, ќе да забремени и да роди син.

Тој исто така му кажа дека неговиот син треба да се вика Јован и дека преку него многу срца ќе се обратат кон Господа. Захарија се збунил и не поверувал на веста за архангелот, поради што останал нем до раѓањето на Јован. Тогаш се уверил дека неговиот син е чудотворец испратен од Бога да го подготви доаѓањето на ветениот Спасител.

Јован се смета за светец-заштитник на пејачите, музичарите, кројачите, кожарите, крзнарите, волниците, траперите, гостилничарите, ножџиите, брусниците, затворениците, осудените на смрт, одгледувачите на птици, епилептичарите, крштевките, Малта, Јордан и голем број градови околу светот.

Народните обичаи велат дека денес жените никако не треба да допираат плетење, ножици или игли „да не ги гризат глувците облеката“. Од друга страна, денес е идеален ден за одење на патување, доколку сте го испланирале, бидејќи ќе ја имате заштитата на овој светец.

Во народот постои обичај на овој ден луѓето да се браќа и кумови, бидејќи Јован се смета за модел на карактер и чесност. На овој ден не се јаде и не се пие ништо што е црвено, бидејќи бојата ја симболизира невино пролеаната крв на светецот.

Свети Јован преобрати многумина во христијанството, а неговата главна порака: „Сакајте се еден со друг“ стана еден од главните принципи на христијанството што е зачувано до денес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *