ФАЛА ТИ БОЖЕ! Ако секој ден го вдишувате мирисот на ова растение 5 минути, можете да ја зголемите меморијата за 75 проценти!

ФАЛА ТИ БОЖЕ! Ако секој ден го вдишувате мирисот на ова растение 5 минути, можете да ја зголемите меморијата за 75 проценти!

Рузмаринот е неверојатно здрава билка која со векови се користи како традиционален лек. Тоа е Божјиот прекрасен лек за многу болести, а особено за оние луѓе кои имаат проблеми со меморијата…

Во Грција е популарно студентите често да ставаат рузмарин во косата за време на испитите. Истражувањата покажаа дека рузмаринот содржи карнозинска киселина која се бори со токсичните елементи кои влијаат на мозокот.

Рузмаринот е познат уште од античко време, а како лек за мозокот се споменува и во Хамлет кога Офелија изјавува: „Еве го рузмаринот, тој е за молитва, љубов и сеќавање“.

Во современата медицина се користи како аналгетик за мигрена и дигестивни проблеми.

Рузмаринот содржи природни состојки кои му обезбедуваат протеини на нашиот мозок, што позитивно влијае на функцијата на мозокот, а мозокот побрзо размислува и побрзо донесува одлуки. Истражувањата покажуваат дека рузмаринот ги поправа и оштетените ДНК клетки.

Истражувањето спроведено на рузмарин, каде што луѓето вдишувале есенцијално масло од рузмарин, покажало дека резултатите се извонредни, првата група луѓе имала 60 до 75 отсто поголеми шанси да запомни нешта од групата која не вдишувала есенцијално масло од рузмарин.

Истражувањата покажаа постоење на хемиски соединенија одговорни за нашата меморија. Главниот елемент што ја зголемува нашата меморија е кинеолот. Ова истражување покажува дека луѓето кои користеле рузмарин во одредени секојдневни задачи имале подобри резултати.

Рузмаринот е ефикасен во борбата против промените на расположението, стресот, меморијата и ја подобрува брзината на размислување. Колку повеќе кинеол се апсорбира, толку повеќе позитивни резултати ќе постигнете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *