УТРЕ СЛАВИМЕ ЗИМСКИ КРСТОВДЕН: Треба да исперете алишта и да ја исчистите куќата, а ОВА направете го на полноќ за ИСПОЛНУВАЊЕ НА ЖЕЛБИТЕ

УТРЕ СЛАВИМЕ ЗИМСКИ КРСТОВДЕН: Треба да исперете алишта и да ја исчистите куќата, а ОВА направете го на полноќ за ИСПОЛНУВАЊЕ НА ЖЕЛБИТЕ

Православната црква и верниците на 18 јануари го слават големиот празник – Зимскиот КРСТОВДЕН , ден на строг пост.

Зимскиот Крстовден секогаш се слави во пресрет на Богојавление и не се означува со црвена буква, за разлика од Крстовден, кој е на 27 септември, како спомен на наоѓањето на светиот крст, на кој Христос бил распнат на Голгота. Многумина го слават како своја слава за крштевање.

На денешен ден по литургијата се врши чинот на водосветување во храмовите, утре на Водици се осветува водата и надвор од храмот, на реки и други отворени места.

Од Божиќ до Водици сите денови се пости, но на Крстовден, без разлика кој ден е од понеделник до петок, има строг пост, на вода. Ако падне во сабота и недела, постот се решава на масло.

Со овој пост се подготвуваме за празникот Богојавление и за Водици.

Нашиот народ верува дека вечерва на полноќ, пред Водици, небото се отвора и Бог им се јавува на луѓето. Се чека полноќ, а потоа желбата треба да се изговори со молитва.

Исто така, според верувањата на нашиот народ, каков ветер и да дува на Крстовден, тој ветер ќе дува најчесто во текот на годината. За дванаесет дена, почнувајќи од Божиќ и завршувајќи со Крстовден, се одразуваат дванаесетте месеци од наредната година, па времето во кој ден ќе биде исто во месецот што по ред одговара на тој ден.

Според народните обичаи во некои делови на Србија, на Божиќ е соодветно да се испере целата облека и да се исчисти куќата.

На Божик, според хроничарите, се јаделе остатоци од божиќно гравче и се подготвувале – пифтии. Но бидејќи Крстовден е пост, тие ги јадеа следниот ден, на Водици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *