Никој не знаел дека КОКОСОВОТО МАСЛО се користи и за ОВА: Ќе се зачудите

Никој не знаел дека КОКОСОВОТО МАСЛО се користи и за ОВА: Ќе се зачудите

Кокосовото масло е познато по многуте благодети, а најчесто се користи за нега на кожа и коса, но и за подготовка на храна. Кокосовото масло е вклучено и во бројни производи за шминка, како и производи за нега.

Поради својот состав богат со масти, како и со витамините Д и Е, нанесувањето на кокосовото масло благотворно делува на нашето здравје. При изборот на кокосово масло за нега на кожата, изберете ладно цедено, нерафинирано кокосово масло.

Кокосово масло за орална хигиена
Пиењето кокосово масло во устата може да биде исклучително корисно за здравјето, како и за оралната и забната хигиена. Со влечење или замавнување на кокосовото масло во устата се стимулира лачењето на плунка, што доведува до елиминација на бактериите присутни во устата. Исто така, поради природниот состав, кокосовото масло влијае на отстранување на вишокот наслаги на забната глеѓ и доведува до природно избелување на забите.

Како да го замавнете маслото во устата?
Истурете една лажица кокосово масло во устата откако ќе ги четкате забите 5 до 10 минути. Не ја плакнете устата по плакнењето, а пожелно е да ја практикувате оваа рутина наутро и навечер.

Бидејќи органското кокосово масло е сосема природно, можете да го користите долго време. Ако имате почувствителни непца, консултирајте се со вашиот стоматолог пред да користите кокосово масло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *