Денес големиот пророк исполнува желби: Верници го слават свети Малахија, треба да ги кажете овие зборови

Денес големиот пророк исполнува желби: Верници го слават свети Малахија, треба да ги кажете овие зборови

Православната црква и нејзините верници денеска го слават Светиот пророк Малахија.
Според традицијата, тој го прорекол доаѓањето на Јован Крстител и Последниот суд дури 500 години пред Христа, пред тоа да се случи.

Малахија се смета за последен пророк пред доаѓањето на Јован Крстител. Роден е по враќањето на Евреите од заробеништво во Вавилон. Беше со извонредна убавина.

Според преданието, луѓето го нарекувале ангел, можеби поради неговата надворешна убавина или поради неговата духовна чистота или поради неговата поврзаност со ангелот Божји.

Тој тврдеше дека често разговара со ангелите. Она што му го кажал ангелот, Малахија подоцна им го раскажал на народот.

Отпрвин тие беа сомнителни, но како што почнаа да се остваруваат неговите предвидувања и пораки, почнаа многу да го ценат и почитуваат.

Единственото негово пророштво што не се оствари е тоа за Страшниот Суд, дека сите оние кои не живеат според Божјите закони и заповеди ќе бидат казнети.

Молитвата до овој светител е кратка и едноставна, но делотворна. Кажи му ги овие зборови:

„Господи, го славиме споменот на Твојот пророк Малахија, затоа Те молиме, спаси ги нашите души“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *