КОГА НЕКОЈ ТЕ НАВРЕДУВА И ПОНИЖУВА, САМО КАЖЕТЕ ГО ОВА: Моќниот трик на Зигмунд Фројд да ги разоружа алчните луѓе

КОГА НЕКОЈ ТЕ НАВРЕДУВА И ПОНИЖУВА, САМО КАЖЕТЕ ГО ОВА: Моќниот трик на Зигмунд Фројд да ги разоружа алчните луѓе

Не постои начин да се осигура секој од нас од навредите и негативноста на другите луѓе, но она што можеме да го промениме е нашата перцепција. Имено, Зигмунд Фројд рекол: „Силната личност никогаш не го презема товарот на туѓите изјави“.

Нечиј лош збор, непријатен изглед или несоодветно однесување може да нè погоди толку многу што размислуваме за тоа со денови. Потоа се преиспитуваме до исцрпеност и дали сме згрешиле некаде. Сето ова драстично ни ја урива самодовербата, но без вистинска причина!

Всушност, не постојат два идентични луѓе на светот, а Фројд можеше да каже дека ако некое лице не е грубо, нема проблеми и го сакаат сите, тој најверојатно е мртов . И навистина е. Понекогаш доаѓате во конфликт со блиска личност со која одлично се согласувате, тогаш речиси е невозможно да не влезете во непријатна ситуација кога ќе сретнете лик кој е сосема поинаков од вашиот.

Се разбира, треба да се прифати конструктивна критика од блиска личност на која и верувате , но навредите во комуникацијата можат да бидат отровни стрели. Личноста која те навредува има само една мисија , да те повреди. И не заборавајте, тие навреди кажуваат најмногу за тој што ги изговара.

Постојат две работи кои ќе ви помогнат да се спротивставите на сите навреди и несоодветно однесување.

Волшебниот збор е – „да“
Иако веројатно ви звучи чудно – не влегувајте во дискусија со роднини и конфликтни лица , кои се склони кон манипулации.

Кажете „ДА“ на секоја негативна претпоставка со смирено лице. Моќта на мирното „да“ може да го раствори секој психолошки притисок , затоа што едноставно ја лишувате личноста од можноста да ве повреди со нешто и не се браните, докажувајќи го спротивното, туку едноставно го обезвреднувате секој негов напад, лишувајќи го непријател на неговата цел.

Самопочит
За да се заштитите од навреди, важно е да развиете самодоверба. Не дозволувајте вашиот мир да зависи од надворешно проценување. Здравата самодоверба е проценка на самиот себе, а мислењето за себе е вредносен суд, често површен и кој не цели кон најдобри цели, но мисијата може да биде омаловажување, претставување во поповолно светло од другата личност. и навреди.

Тој се сети на познатата реченица на Фјорд: „Кога сите луѓе би се проценувале само себеси и не би се занимавале со оценување на другите, грубоста би изумрела како феномен“.

Ако ништо од ова не помага, едноставно дистанцирајте се од луѓето што не ги сакате и заштитете се на тој начин . Животот е премногу краток за да го потрошите на токсични луѓе – не заборавајте го тоа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *