ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ПИЕТЕ КИСЕЛА ВОДА СЕКОЈ ДЕН: Вашето тело ќе реагира вака

ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ПИЕТЕ КИСЕЛА ВОДА СЕКОЈ ДЕН: Вашето тело ќе реагира вака

Иако се чини дека пиењето многу кисели пијалоци може да биде лошо за вашето тело, вашето тело всушност природно ќе одржува стабилно алкално ниво за вас.

Според Healthline, вашите бубрези и бели дробови ќе ја завршат работата или ќе го отстранат вишокот на јаглерод диоксид што го пиете (кој создава меурчиња во водата), така што не мора да се грижите за евентуално пиење премногу кисела вода.

Ако треба да избирате помеѓу газирани сокови и вода, газираната вода е јасен победник. Затоа што нема да ја уништи вашата забна глеѓ како вештачки засладен сок.

Сега, ако вашата газирана вода има некаков засладувач или вкус, тоа може да влијае на вашите заби по некое време. Најдобро е да се држите со обична кисела вода.

Според некои студии, газираната вода всушност помага да се исчисти грлото и да се подобри способноста за голтање, што ќе ви помогне во целокупното варење.

Во едно двонеделно истражување, 40 луѓе кои пиеле газирана вода имале почести движења на дебелото црево од вообичаено, при што 58% од учесниците пријавиле намалување на запек, според Eat This Not That.

Иако истражувањето е ограничено, некои велат дека пиењето газирана вода всушност може да помогне да се подобри здравјето на срцето со намалување на ЛДЛ (лошиот) холестерол и шеќерот во крвта додека се зголемува ХДЛ (добриот) холестерол.

Исто така, беше објавено дека проценетиот ризик од срцева слабост во текот на 10 години е намален за 35% кога се пие газирана вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *