ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ СИЛВЕСТЕР: Секој ВЕРНИК знае дека мора да почитува 1 ОБИЧАЈ

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ СИЛВЕСТЕР: Секој ВЕРНИК знае дека мора да почитува 1 ОБИЧАЈ

Денеска црквата и верниците го слават празникот посветен на Свети Силвестер , бискупот од Рим кој до ден денес остана познат како светец кој ги реформирал обичаите на христијаните.

Свети Силвестер е роден во Рим и уште од мали нозе се учел за светската мудрост и за верата Христова. Својот живот секогаш го насочувал според евангелските заповеди. Тој имал голема корист од учењето на свештеникот Тимотеј, чие погубување за својата вера и самиот бил сведок, а гледајќи го примерот на херојската жртва на својот учител, и самиот бил проткаен со таков дух целиот свој живот. На триесет години станал епископ на Рим.

Тој ги исправил обичаите на христијаните. Така, на пример, го укина постот секоја сабота, како што дотогаш го практикуваа некои христијани и определи дека треба да се пости само Велика Сабота, како и оние саботи што паѓаат со пост.

Во народот е познат како заштитник на домашните животни, но и како светец кој ги штити земјоделците и нивните имоти, најавувајќи добро лето. Во поранешните времиња, се верувало дека тој ги штител и благословил посевите што селаните сакале да ги посеат на своите имоти. Како што ги подобрил обичаите на луѓето, се верувало дека ја подобрил и целата година за оние што му се молеле.

Позната е и молитвата до овој светител : „Откријте ја вистината на нештата на вашето стадо како правило на верата, модел на кротост и учител на самоограничување“. Затоа сте стекнале високи почести со смирение, а богатство преку сиромаштија: оче Силвестер, моли Го Христа Бога да ги спаси нашите души“.

Веројатно, гледајќи ја спремноста на својот духовен отец да умре за Христа, и Силвестер решил да го посвети својот живот на ширењето на христијанството и борбата против неверниците. До денес тој е запаметен како светец кој ги подобрил обичаите на христијаните. Се верува дека токму тој извршил пресудно влијание врз царицата Јелена и царот Константин да ги отфрлат паганските верувања и да станат христијани. Поради сето тоа, свети Силвестер уште за време на својот живот важел за многу мудар и учен човек кој бил почитуван и сакан од верниците.

Бидејќи им припаѓа на светците кои биле канонизирани пред расколот во христијанството, Свети Силвестер го слават и почитуваат и католиците и православните. Православната црква го слави на 2 јануари според црковниот календар, а на 15 јануари според грегоријанскиот календар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *