ЗА ДА ТРАЕ ВАШАТА кисела зелка ДО ЛЕТО, МОРА ДА ДОДАДЕТЕ ЕДНА РАБОТА: Нашите стари правеле ВАКА

ЗА ДА ТРАЕ ВАШАТА кисела зелка ДО ЛЕТО, МОРА ДА ДОДАДЕТЕ ЕДНА РАБОТА: Нашите стари правеле ВАКА

Повеќето луѓе уживаат во кисела зелка, па не е ни чудо што брзо се јаде.Но, домаќинките прават големи количини зимска храна за да ја имаат во текот на целата година.

Нема ништо повкусно од подварк и сарма кога се подготвуваат со домашна кисела зелка.
За да ви трае до лето, треба да внимавате на следните работи.

Веќе во овој период многумина забележуваат како киселата зелка почнува да се расипува иако има уште многу во бурето .Ако ги следите овие чекори, нема да треба да го фрлате.

Доколку забележите зголемено пенење на закиселена вода, потребно е во бурето да додадете од 5 до 10 грама грозје.

Сепак, постои уште еден начин на кој може да се спаси кисела зелка и тоа е докажано.
РЕЦЕПТ: Важен е процентот на сол во водата, соленоста.

Истурете 4% сол во кофа, да речеме 10 l, 400 g сол, па истурете додека не биде за шака над горниот слој, префрлете ја зелката од претходното буре, притиснете надолу за да не испливаат главите. Распоредете ја зелката додека расте. Нема трансфер , бидејќи нема потреба да се префрли на таа соленост. Потоа солта темелно се промешува во кофата.

Кога ќе го направите сето тоа, важно е бурето со зелка да го префрлите во визба каде што не допира дневна светлина. Ова е единствениот начин да се зачува киселата зелка до лето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *