ДЕНЕС Е СВЕТИ ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ: Еве што треба да направите за мир и благосостојба дома и зошто медот е задолжителен

ДЕНЕС Е СВЕТИ ВАСИЛИЈ ВЕЛИКИ: Еве што треба да направите за мир и благосостојба дома и зошто медот е задолжителен

На првиот ден од православната Нова година се слави Свети Василиј Велики, како и Малиот Божик, а во црковниот календар е означен со црвена буква.

Според историската и црковната традиција, Свети Василиј живеел во времето на римскиот император Константин. Тој беше исклучително мудар и учен човек, студираше филозофија, реторика и астрономија. Беше голем поддржувач на православието, морално чист и праведен, основоположник и столб на светата црква. Починал во 379 година, на 50-годишна возраст, а набргу по неговата смрт бил прогласен за светец.

Во црковната служба се нарекува „пчела на црквата Христова“, која на верниците им носи мед, а со убодот ги боцка еретиците. Затоа се смета дека е добро на овој ден да се земе една лажица мед.

Исто така, се верува дека на Василиј не треба да се карате, бидејќи во спротивно луѓето ќе бидат принудени од лоша среќа цела година, додека во некои региони се верува дека денес треба да бидете особено внимателни да не ве измами некој.

Во некои региони постои верување дека годината ќе биде плодна ако на Василиј паѓа снег или е облачно.

Во некои места се практикува обичајот да се палат остатоците од елката, а на тој ден се замесува обреден леб или василица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *