ПОЗНАТ ДОКТОР ОТКРИ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ДО 100 ГОДИНИ: 2 РАБОТИ СЕ ПРЕСУДНИ ЗА ДОЛГ ЖИВОТ

ПОЗНАТ ДОКТОР ОТКРИ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ДО 100 ГОДИНИ: 2 РАБОТИ СЕ ПРЕСУДНИ ЗА ДОЛГ ЖИВОТ

Како сопруг, татко и дедо, како и новинар, веројатно најмногу ме загрижува квалитетот на животот. Како лекар и судски патолог, длабоко се грижам за должината на животот и квалитетот на смртта, објаснува д-р Џорџ Д. Лунберг за Medscape.

Тој вели дека е малку доцна да се одлучите да го живеете животот на предците кои не умреле од природна смрт во младоста или средната возраст, но дека постојат начини квалитетно да го продолжите вашиот „животен век “.

д-р. Лунберг верува дека иако никогаш не треба да вдишувате чад од тутун, треба да го одржувате вашиот БМИ во „здрав опсег“ со користење на различни алатки.

„Одржувајте го вашиот крвен притисок во „здрав опсег“ со или без лекови и низок пулс во мирување, и најверојатно ќе доживеете многу старост .

Секој од нас, вели докторот, навистина може успешно да го контролира квалитетот на животот, должината на животот и параметрите на умирање.

На патот кон бавната и убава „зрелост“, овие работи можат да бидат одлучувачки за многу поединци и ситуации, а има, како што вели, цврсти докази за поддршка на повеќето негови тврдења.

Еве што друго треба да направите за да станете стогодишник:
Не консумирајте шеќер, кој се додава во домашните или ресторанските оброци, безалкохолни пијалоци, овошни сокови, колачи, десерти или преработена храна. Јадете цели зрна, вклучително и трици. Јадете надземен, лиснат зеленчук, малку корен зеленчук, јаткасти плодови и кикирики, но и бобинки и внесете дополнително количество влакна.

Земете дневен додаток на магнезиум, а можеби и витамини К2, Ц и Д.

Не грижете се за конзумирање на животински и растителни масти (без транс масти), вклучувајќи млеко, сирење, месо, живина, морска храна и јајца. Уживајте во овие намирници, но умерено.

Два богати оброци дневно, без грицкање меѓу оброците, се најдобриот избор доколку сакате да го зачувате вашето здравје и да доживеете длабока старост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *