Недостатокот на ОВА во телото предизвикува постојани главоболки

Недостатокот на ОВА во телото предизвикува постојани главоболки

Секоја главоболка може да ви го уништи денот, а лошата главоболка може да ви го уништи денот. Еве што недостасува во вашето тело и што ви ги предизвикува овие злобни болки.

Тешките главоболки се се почест проблем меѓу луѓето, а најлошо е кога ниту еден лек не помага. Дали знаевте дека со диета можете да се ослободите од секаков вид главоболка, па дури и од мигрена?

Мигрените се тешки, често повторливи главоболки кои се јавуваат најмногу на едната страна од главата. Типичен симптом е мачна болка која постепено се влошува.

Мигрените се придружени со гадење и проблеми со видот, чувствителност на светлина, болка зад едното око или уво.

Постојат мигрени со и без аура. Аурата е невролошки симптом кој ја придружува мигрената, најчесто во форма на визуелни нарушувања. Мигрените со аура, исто така, вклучуваат вкочанетост и пецкање во рацете и нозете, иглички во мускулите, слабост на едната страна од телото и вртоглавица. Понекогаш, говорот и слухот се нарушени. Аурите обично се појавуваат четири до 72 часа пред нападот на мигрена. Пациентот чувствува гадење, повраќа и има дијареа. Од 70 до 90 отсто од нив имаат мигрена со аура која се јавува неколку пати неделно. Меѓутоа, мигрената мора да биде предизвикана од нешто.

Американските научници тврдат дека повеќето мигрени може да се спречат, бидејќи за нив е одговорен недостатокот на хранливи материи.
Повеќе од половина од сите видови мигрени, како и главоболките предизвикани од труење со тешки метали, се предизвикани од недостаток на витамини Б и Д.

Истражувачите, најпрво, долги години ја барале врската помеѓу овие предизвикувачи и мигрената, а потоа докажале дека со надополнување на овие витамини и чистење на телото од отровни метали, главоболките кај некои пациенти целосно исчезнуваат или нивната фреквенција значително се намалува.

Научниците од клиниката Мајо најпрво утврдија некои од причините за силните главоболки. Станува збор за хормонални промени кај жените, нездрава храна, прескокнување оброци, адитиви во храната, вино и пијалоци со кофеин, стрес, силна светлина и звуци, промени во режимот на спиење, ментален стрес, промени во воздушниот притисок, лекови како орални контрацептиви и нитроглицерин.

Најистражуваните мигрени се предизвикани од недостаток на хранливи материи, што може да се спречи.Недостатокот на витамини од групата Б во организмот, особено Б2, Б6 и Б12, дефинитивно е поттик за мигрена.

Студија од 2004 година покажа дека високата доза на витамин Б2 е ефикасна за спречување на мигрена. Кај учесниците во студијата кои земале дневна доза на витамин Б2, попознат како рибофлавин, бројот на напади на мигрена е намален на половина. Ова истражување исто така покажа дека земањето најмалку 400 mg витамин Б2 дневно значително го намалува ризикот од мигрена.

Студија од 2009 година покажа дека витамините Б6 и Б12 можат да ја намалат сериозноста на мигрената болка, но и дека мигрената се јавува поретко во тие случаи.Недостатокот на витамини Б предизвикува оштетување на протокот на крв во мозокот, што може да биде поттик за главоболки.

Недостатокот на витамин Д исто така се наведува како една од главните причини за главоболка. Овој витамин е одговорен за апсорпција на сите хранливи материи неопходни за функционирање на телото. Без доволно витамин Д, може да изгледате неухрането, иако јадете редовно.

Истражувањето од 2008 година откри дека речиси 42 отсто од сите мигрени потекнуваат од недостаток на витамин Д. Овој витамин има антиинфламаторни својства, што го намалува воспалението на нервите и крвните садови на мозокот, што исто така ја спречува мигрената. Витаминот Д има и аналгетско дејство, па дури и да се појават мигрени, тие се значително помалку интензивни. Затоа, земањето на витамин Д истовремено ја намалува зачестеноста на мигрените, како и интензитетот на болката.

Првиот симптом на токсичност на тешки метали во телото, како што се олово, арсен, жива, хром, е мигрена. Иако телото може да функционира со траги од овие метали во него, кога нивото на отров ќе достигне одредена граница, доаѓа до мигрена.

Студијата, спроведена на Универзитетот „Јузунка Џил“ во Турција, покажа дека пациентите кои страдаат од мигрена имаат прекумерно ниво на кадмиум, железо, олово и манган во телото. Многу од овие метали предизвикуваат недостаток на кислород во мозокот, што се манифестира со мигрена.Мигрената може да се избегне со минимално корегирање на начинот на живот и исхрана, како и со земање дополнителни витамини од Б и Д групите.

Храна богата со витамин Б се млечни производи, зелен лиснат зеленчук, живина, банани, говедско месо и остриги.Витаминот Д можете да го внесете преку умерено изложување на сонце, но и ако јадете масна риба, печурки и млечни производи.

За да избегнете труење со тешки метали, заменете ги сите цевки за боја и водовод што содржат олово, не јадете риба за која не сте сигурни дека нема жива и не чувајте батерии што содржат кадмиум во вашиот дом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *