ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕС ЈА ПРОСЛАВУВААТ ВАСИЛИЦА И СВЕТИ ВАСИЛИЈ: Не заспивајте пред полноќ, а обувките подгответе ги – АКО ГО НАПРАВИТЕ ОБИЧАЈОТ ЌЕ БИДЕТЕ СРЕЌНИ!

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕС ЈА ПРОСЛАВУВААТ ВАСИЛИЦА И СВЕТИ ВАСИЛИЈ: Не заспивајте пред полноќ, а обувките подгответе ги – АКО ГО НАПРАВИТЕ ОБИЧАЈОТ ЌЕ БИДЕТЕ СРЕЌНИ!

Многу обичаи се поврзани со овој ден, а постојат и верувања за тоа што не треба да се прави на овој ден. Според народното верување, на тој ден жените треба да подготват василица.

Некои дури ја полнат питата со сирење за годината да биде богата, а други ја покриваат со мед, за да биде годината слатка и среќна. Во него не се става монета.

Колачите наречени василица се прават од кисело тесто или лиснато тесто, а обете се прелиени со мед. Василица се нарекува и проја, која во некои краишта се служи на Василица , со тоа што и таа е украсена на посебен начин. Слатката василица се шара така што неколку половини од слама се врзуваат во сноп со црвен конец и потоа се боцка тестото со врвовите така што дупките ќе добијат облик на крст. За пројуа-василица, домаќинката подготвува шупливи гранчиња, ги врзува во сноп и со неа вади кругови тесто, кои подоцна им се даваат на стоката за да бидат богати и здрави цела година.

На некои места е зачуван народниот обичај да се палат оган на раскрсници, кој покрај прочистувачкото дејство има и улога на зајакнување на сончевата светлина и топлина. Од тие причини, на овој ден повторно се пали огништето и доаѓа поштарот, кој се послужува со главата од бадниковото печење што се чува за оваа пригода.

Старата Нова година не треба да се слави на сон, па во ова бдение многу девојки погодуваа дали ќе се венчаат таа година и со кого ќе се омажат. Меѓу овие загатки, особено е интересно гатањето на девојките во Босна: пред зори се качувале на таванот и ги фрлале чевлите надвор од вратата, па ако чевлите, кога паѓаат, се насочени подалеку од куќата, тоа е знак дека ќе тргнат во тој правец, т.е. се омажи.

Свети Василиј е роден во времето на царот Константин . Сè уште некрстен, студирал филозофија, реторика и астрономија 15 години во Атина.

Тој беше крстен во реката Јордан заедно со неговиот поранешен учител Евулус. Бил епископ на Кесарија Кападокија скоро 10 години, а својот земен живот го завршил 50 години по неговото раѓање. Беше голем поддржувач на православието, морално чист и крајно ревносен, голем богослов ум, голем архитект и столб на црквата.

Времето од Божиќ до Богојавление (19 јануари) популарно се нарекува „некрстени денови“ во кои, според верувањето, демоните, вештерките и вештерките ги демнат луѓето на секој чекор. Најчесто се појавуваат во сон и многу луѓе се жалат на кошмари во овој период.

Василиј Велики е важен светец на православната црква. Кај нас многу семејства денеска ја слават својата слава, а во Русија овој празник се слави како именден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *