ЦРН КИМ: Најдобар лек за срцето и многу здравствени проблеми…

Nigella sativa (Black cumin) on wooden spoon and essential oil. Real oil from nigella looks like dark honey

ЦРН КИМ: Најдобар лек за срцето и многу здравствени проблеми…

Црниот ким (Nigella sativa) денес е познат како едно од најефикасните лековити растенија во превенција и третман на голем број здравствени проблеми.

Спроведени се повеќе од 200 студии на различни универзитети, а во нив е докажано дека кимот поволно делува на голем број болести, особено на автоимуните – како мултиплекс склероза, ревматоиден артритис, псоријаза, астма, алергии, алергиски ринитис, како и намалување на холестеролот и триглицеридите, дијабетес, висок крвен притисок, егзема, акни, бронхитис, пневмонија и синузитис, гастритис, чир, инфекција со Helicobacter pylori, заболување на црниот дроб, хроничен замор, слаба циркулација, рак и е исклучително корисен во хемотерапија и терапија со зрачење.

Црниот ким е клинички докажано дека ги ублажува симптомите на алергија, алергискиот ринитис и алергиската астма.

Неговото масло ги проширува дишните патишта и го олеснува дишењето, а неговото антибиотско дејство го спречува развојот на секундарни бактериски инфекции, кои често се јавуваат при сезонски алергии.

На природен и безбеден начин го подготвува телото да реагира поблаго на алергените и постепено ја зголемува толеранцијата на телото кон нив.

Одлично за срцето
Кимот, исто така, има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем. Со зајакнување на ѕидовите на крвните садови и зголемување на нивната еластичност доведува до регулација на артерискиот притисок.

Истражувањата покажаа дека примената на маслото од црн ким доведува до намалување на вкупниот холестерол, триглицеридите и вредноста на таканаречениот лош (ЛДЛ) холестерол.

Може да се користи за намалување на нивото на шеќер во крвта преку стимулирање на панкреасот да лачи инсулин и зголемување на чувствителноста на клетките на него.Покажува посебен ефект кај дијабетес тип

Во последните години истражувањата го докажаа антитуморното дејство на црниот ким, а може да се користи и како помошно средство во лекувањето на ракот бидејќи директно делува на малигните клетки и ја зајакнува одбранбената моќ на организмот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *