ТОЧНО НА ПОЛНОЌ НА 14 ЈАНУАРИ СИТЕ ДА НАПРАВИТЕ 1 РАБОТА: ОБИЧАЈОТ ВЕЛИ ДЕКА САМО ТАКА ЌЕ БИДЕ ГОДИНАТА БЕРИЌЕТНА

ТОЧНО НА ПОЛНОЌ НА 14 ЈАНУАРИ СИТЕ ДА НАПРАВИТЕ 1 РАБОТА: ОБИЧАЈОТ ВЕЛИ ДЕКА САМО ТАКА ЌЕ БИДЕ ГОДИНАТА БЕРИЌЕТНА

Православната Нова година се слави на 14 јануари, а она што треба да го знаат сите Срби се обичаите кои го прават овој празник толку посебен. Покрај празничната трпеза и вкусната храна, важно е православната Нова година да ја дочекате во друштво на вашите најблиски и во весела атмосфера.

Сепак, најпочитуван обичај е одење во црква и молење за среќна и плодна година, како и за здравје, љубов и хармонија на најблиските. На 13 јануари вечерта е обичај домаќинството да се собира околу празнична трпеза, а точно на полноќ сите присутни се бакнуваат и си честитаат.

На првиот ден од новата година ручекот се служи порано, а стариот обичај бил да се јаде главата од божиќното печење. Обично, за ручек на Малиот Божиќ се пече поубаво парче месо и се служи попразничен оброк.

Црквата ја испраќа старата година и ја дочекува новата година не со вообичаени празнувања, туку на духовен начин, со молитви и богослужби, но и ги благословува сите пристојни празнувања, без важничене и кич, потсетувајќи дека новогодишните ноќи се организираат во бројни црковни домови.

Во духовна смисла, Новата година постои кога некои од оние кои живеат во невнимание почнуваат да се грижат за своето спасение.

Бидејќи Новата година е почеток на сите денови од годината, на тој ден човекот треба да се преиспита себеси и своите постапки, така што на првиот ден од Новата година ќе тргне по нов пат кој води кон Царството. на Бога. На тој ден човекот треба да ги собере своите мисли, но мисли достојни за христијанството, кои можат да управуваат со сите негови постапки во текот на целата година.

Суштината на споменатата промена се состои во тоа што од тој момент човекот живее за Бога и својот ближен, а не повеќе само за себе како порано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *