Девојки и Жени денес направете го ОВА и ќе ви донеси ЉУБОВ И СРЕЌА

Девојки и Жени денес направете го ОВА и ќе ви донеси ЉУБОВ И СРЕЌА

Православната црква и верниците денеска го слават празникот посветен на Светата маченичка Анисија, христијанска светица која живеела кон крајот на III век.

Светата маченичка Анисија е родена во Солун во семејство на угледни и богати христијани. Меѓутоа, на рана возраст останала сираче и потоа го продала целиот свој имот и решила да живее исклучиво од својата работа.

Цел живот држеше строг пост, а добар дел од денот го поминуваше во молитва. Традицијата вели дека спиела многу малку и дека велела дека „опасно е да спиеш кога непријателот е буден“.

Во тоа време царот Максимијан издаде проглас според кој секој може да убие лице за кое се сомнева дека е христијанин, без судење или осуда. За Анисија, која никогаш не ја криеше својата вера, дојде опасно време.

Според приказната, еден ден била на пат кон црква и налетала на војник. Тој се обидел дрско да и се додворува, на што Анисија се прекрстила и бидејќи не сакал да се откаже, го плукнала во лице. Тоа го налутило војникот што веднаш ја избодел девојката со меч и Анисија веднаш починала.

Бидејќи Светата маченичка Анисија била многу млада кога пострадала (некои извори велат дека имала само 19 години во моментот на нејзината смрт), таа денес се смета за заштитничка на невините и скромни девојки. Сите тие, се верува, денеска треба искрено и длабоко да се помолат на Светата маченичка Анисија. Нивниот живот ќе биде толку исполнет со среќа и љубов.

МОЛИТВА
„Твојата овца Исуса, Анисија, со силен глас вика: „Те сакам, младоженец мој, и страдам во потрага по Тебе, и јас сум распнат и погребан во Твоето крштевање. И страдам за Тебе, за да царувам со Тебе, и умирам за Тебе, за да живеам со Тебе. Прими ме како чиста жртва, жртвувана со љубов за Тебе“. Преку нејзините молитви, како Најмилостив, спаси ги нашите души“.

Меѓутоа, кога станува збор за овој светител, не се работи за точноста на молитвата. Нема потреба да се меморира и само да се „рецитира“. Се работи за искреност и длабочина на кажаните зборови, така што секоја молитва, се додека е изговорена од срце, ќе помогне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *