АКО УТРЕ СЕ НАЈДЕТЕ ВО неволја, КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ МОЌНИ ЗБОРОВИ: Го славиме светецот кој нуди СПАС ОД БЕДА И СИРОМАШТИЈА

АКО УТРЕ СЕ НАЈДЕТЕ ВО неволја, КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ МОЌНИ ЗБОРОВИ: Го славиме светецот кој нуди СПАС ОД БЕДА И СИРОМАШТИЈА

Црквата и верниците утре го празнуваат празникот посветен на преподобната Меланија Римјанка, христијанска светица од 5 век која живеела во Рим.

Преподобната Меланија Римјанка е родена во Рим во богато и почитувано семејство. Во согласност со тогашните норми на однесување, нејзините родители рано и на сила ја омажиле за некој Апиниј .

Откако го родила своето второ дете, тешко се разболела. Таа му рекла на својот сопруг дека ќе оздрави само ако тој се заколне дека ќе живее со неа како брат и сестра во иднина. Според легендата, нејзиниот сопруг го направил тоа и Меланија закрепнала.

Меѓутоа, набрзо семејството го погодило уште една несреќа – двете деца им починале. После тоа, Меланија и Апиниј го продале својот имот и парите им ги поделиле на сиромашните и на црквата. Тие патувале во многу земји насекаде правејќи добри дела и проповедајќи ја христијанската вера.

За сето тоа време Меланија држела строг пост и често се молела. Таа имаше навика да го чита целото Свето писмо, Стариот и Новиот Завет, три пати годишно. До крајот на животот живеела со сопругот како брат и пријател.

Овој светител се упокои во 439 година на 57-годишна возраст. Дотогаш веќе била почитувана како мудра и богоугодна жена, а зад себе оставила два манастира – машки и женски. Во Зрењанин се наоѓа манастирот Света Меланија, кој е посветен на неа.

Иако имала тежок живот полн со неволји и тага, преподобната Меланија останала цврста во својата вера и љубов кон Бога. Затоа денес ја земаат за заштитничка на сите оние кои животот ги става пред тешките одлуки, тестирајќи ја нивната волја.

За да излезе од ова со посилна и ненарушена вера, секој што ќе се најде во неволја, треба на овој ден да побара помош и милост од овој светител, со овие зборови:

„Во тебе, мајко, божеството сигурно е спасено, затоа што со примањето на Крстот си го следела Господ Христос, со своите постапки научи да го презираш телото, сакајќи повеќе за душата на бесмртните нешта, затоа се радува твојот дух. со ангелите, света Меланија“.

Исто така, Света Меланија Римјанка се смета за заштитничка на жените и девојките. Молитвите до неа и Богородица, веруваат луѓето, ќе донесат здравје и љубов на секоја дама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *