Пресметајте кога треба да легнете за да станете наспани и одморени!

Пресметајте кога треба да легнете за да станете наспани и одморени!

Иако понекогаш си легнуваме рано, тој наутро се разбуди уморен и ненаспан. Експертите истакнуваат дека не е доволно само да си легнете порано, туку дека е неопходно да легнете во вистинско време.

На интернет се појави Калкулатор за спиење, кој пресметува точно колку часа треба да легнете и во кое време треба да станете врз основа на основните формули и податоци за сонот од областа на медицината. Се заснова на циклуси на спиење, а не на часови.Познато е дека човекот има пет или шест циклуси во текот на ноќта кои траат околу 90 минути.

Луѓето се уморни ако алармот ги разбуди во средината на циклусот на спиење и тоа ги прави да се чувствуваат уморни.

Ако треба да станете во седум часот наутро, тогаш треба да легнете во 21:46 или 23:46 часот. Ако останете надвор малку подолго, тогаш легнете во 00:46 или 2:16 часот.

Ако станувате во шест наутро, тогаш легнете во 20:46, 22:16 или 23:46 часот. Ако ги прескокнете овие часови, тогаш 1:16 е вистинското време.

„Добар сон не се добива со рано легнување, туку со будење во вистинско време. Користејќи формула која се базира на нашиот природен телесен ритам, нашиот калкулатор ќе го пресмета точното време кога треба да одите на спиење“, наведуваат креаторите на овој калкулатор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *