КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ И ПОЧУСТВУВАЈТЕ ЈА НИВНАТА МОЌ: Моќна молитва за смирение и благосостојба

КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ И ПОЧУСТВУВАЈТЕ ЈА НИВНАТА МОЌ: Моќна молитва за смирение и благосостојба

Оваа молитва , која доаѓа од срце, ќе ве држи во постојано присуство на Бога и полесно ќе слушнете што сака Господ да ви каже:

Господи, Ти ги знаеш слабостите на моето срце, знаеш колку често се предавам на ѓаволските искушенија и се исполнувам со гордост и ароганција. Мислам високо за себе, се гордеам со себе пред моите сограѓани и поради мојата самољубие очекувам да ме почитуваат многу повеќе отколку што заслужувам. Со мисли, зборови и дела, не ја омаловажувам Твојата слава во желбата да се прославувам пред другите; затоа, Господи, мојата пуста душа нема смирение и моето срце не наоѓа утеха.

Во моето самољубие, гордоста ме јаде и не ми дава мир, ме понижува пред себе, ги нарушува односите со соседите, ме води во кавги и внесува неред во мојот живот преку недостиг на просудување. Како да застанам пред Тебе, или да направам нешто достојно за Твоето величие, кога сум оптоварен со мисли и чувства што се спротивни на Тебе, голем Господи; затоа што ти самиот даде пример за смирение и нè научи да бидеме понизни по срце. Вие се пониживте земајќи го во форма на човек за да го спасите човечкиот род. Вашиот живот на земјата беше подвиг на понизност.

Ти им ги изми нозете на твоите ученици, им служеше и го жртвуваше својот живот за спасение на човекот. Ти претрпе страдања со смирение и го носеше Крстот. Ни дадовте пример за смирение и порака: Учете од мене затоа што сум кроток и кроток по срце и ќе најдете мир за вашите души. Господи, не сум достоен да Ти се обратам, не сум достоен да го искажам Твоето свето име, ниту да ги подигнам очите кон Тебе и да се просветам со Твојот свет Знак; затоа што мојата гордост и самољубието го оддалечија мојот дух од Тебе. Владико, човекољубику, помилуј ја мојата непокајана душа, ослободи ме од смрдливата гордост, од гнасната надменост и од гнасниот црв на самољубието. Господи, нека мојата душа најде мир во заедницата со Твојот совршен и Божествен Дух.

Дај ми сила да го победам злиот дух кој ме напаѓа и мачи, и кој ме прави горд; да не бидам осуден заедно со него. Доведете ме до смирение; со смирение, укрепи ме во мојата љубов кон Тебе; а љубовта нека ја оправда мојата вера која ќе ме води до спасение. Преку смирението направи ме наследник на Твоето вечно Царство. Подигнете ме над слабоста на мојата сегашна духовна состојба; дека сè што поседувам и ќе имам – сите добра, чест, знаење, име, положба и сè на овој свет, да биде за Твоја слава.

Ти што даваш вистински добра, дарувај да ми служат и мене да го изградам Твоето Царство во човечките души. Нежен учител, ако ми ја дадеш оваа голема благодат, спаси ме од погубното влијание на ароганцијата врз другите и удостои ме да го носам со смирение она што си ми го дал. Боже, биди милостив кон мене, грешникот. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *