За три дена ни доаѓа петок 13 – овие работи никако не смеете да ги направите во текот на целиот ден!

За три дена ни доаѓа петок 13 – овие работи никако не смеете да ги направите во текот на целиот ден!

Многумина веруваат дека бројот 13 носи несреќа уште од библиските времиња. За Јуда, кој го предаде Исус Христос, тој тврдеше дека е 13-тиот гостин на последната вечер, па дури и сега се верува дека не е добро да се биде тринаесетти гостин на масата.

Колку број 13 се смета за „баксузен“ говори и фактот што многу светски аеродроми немаат писти, излези, ниту седишта на авионот под тој број, па ако сте суеверни овие неколку работи би требало да не ги правите на Петок 13-ти.

Стравот од Петок 13-ти е толку голем што тој добил и свое име. Параскевидекатриафобија е назив за чувството на непријатност кое е поврзано со овој ден.

Со оглед на тоа дека доаѓа Петок 13-ти ден кој се смета за баксузен, ова не смеете да го правите:

Внимавајте да не истурите сол, не поминувајте под скали, ако кажете нешто лошо чукнете во дрво.

Се смета дека на Петок 13-ти не треба да допрете буба-мара и не треба да го прекрстувате приборот за јадење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *