УТРЕ КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ ЗА МИР И ПРОСПЕРИТЕТ: Ги славиме Светите 14.000 младенци од Витлеем

УТРЕ КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ ЗА МИР И ПРОСПЕРИТЕТ: Ги славиме Светите 14.000 младенци од Витлеем

Православната црква и нејзините верници утре ги слават Светите 14.000 младенци од Витлеем во спомен на масовното колење на машки деца наредено од израелскиот крал Ирод Велики.

Овој настан е опишан во Евангелието според Матеј , а според неговата приказна, кралот Ирод наредил да се убијат машки деца за да го заштити својот престол од новиот крал кој се родил, Исус.

Царот беше многу лут што мудреците не се вратија од Витлеем за да му ја кажат веста за раѓањето на Исус, новиот цар на Израел. Поради гневот што го зафатил, Ирод наредил да ги убијат сите деца, што, според евангелската приказна, било извршено буквално и на најстрашен начин.

Војниците направија голем масакр на невините деца. Некои беа исечени со меч, некои беа прегазени, некои беа искршени во камен. Матијас за овој тажен настан напишал дека лелекот на мајката се слушал сè до небото: „Во Рама ќе се чуе глас, плач и лелекање и многу плачење, Рахила ги оплакува своите деца и нема да се утеши. затоа што ги нема“.

Кралот Ирод бил толку алчен за моќ што почнал да го губи разумот. Прво, тој го побара Захарија за својот син Јован, мислејќи дека тој е новиот цар. Бидејќи не го предал синот, кралот му наредил да се самоубие. Така масакрот продолжил додека Ирод не ги убил сите деца, а потоа се обратил кон еврејските старешини кои му кажале каде е роден месијата, но таа информација била лажна.

Потоа почнал да ги убива и членовите на неговото семејство. Прво наредил да го убијат својот брат, а потоа неговата сестра, Ирод ги убил дури и неговите три сина, додека не стигнала Божјата казна.

Поради овие злосторства, Ирод почнал брзо да го губи здравјето. Прво целото тело почна да му се тресе, а на нозете му се појавија гнојни рани. Од тие рани почнаа да излегуваат црви и се ширеше неподнослива смрдеа. Гледајќи дека е крајот, Ирод нареди да ги убијат сите членови на неговото семејство за да не се радуваат на смртта што ќе го стигне. Ова беше последното злосторство на кралот кој изврши толку многу убиства врз својот народ. Кога умрел, евангелистот Матија известува дека неговата душа отишла директно кај ѓаволот.

Религија и обичаи
Верниците веруваат дека овој настан се одбележува како знак на оние кои неправедно страдале или доживеале некое зло поради својата вера. Се верува дека денешниот ден треба да се помине во молитва и обраќање кон Бога за да ги заштити сите оние кои доживуваат страдање.

Молитвата има посебно значење и носи посебна заштита од Бога:
„Преку страдањата на светите, кои пострадаа за Тебе, моли се, Господи, и исцели ги сите наши болести, Те молиме Тебе Човекољубец“, се зборовите на молитвата што треба да ја кажеш на овој ден, според обичаите на нашиот народ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *