ОПАСНА ГРЕШКА КОЈА ГО ПОДИГНУВА ШЕЌЕРОТ ДО НЕБО: Д-р Јорга ја објасни стапицата на „здравата исхрана“ во која запаѓаат многу луѓе

ОПАСНА ГРЕШКА КОЈА ГО ПОДИГНУВА ШЕЌЕРОТ ДО НЕБО: Д-р Јорга ја објасни стапицата на „здравата исхрана“ во која запаѓаат многу луѓе

Многумина кои сакаат да го исчистат своето тело користат диети и детоксикација, што е многу опасно, предупреди проф. д-р Јагода Јорга.
Меѓу популарните диети денес се таканаречените „детокс“, режими од само неколку дена кои „ветуваат“ дека телото ќе се исчисти од се што сме изеле.

Детоксикацијата има намера да ги чисти црниот дроб, бубрезите, дигестивниот систем, а некои кои ја препорачуваат дури велат дека ја чисти крвта. И секој кој некогаш претерал со јадење или пиење можеби бил во искушение да проба детоксикациска диета. Но, дали е навистина здраво? Специјалистот за хигиена и исхрана проф. Д-р Јагода Јорга го кажа своето мислење во емисијата „Уранак“ на телевизија К1.

Многумина ќе ги споредат детоксикациите со процесите што ги применуваме на машините или автомобилите – менуваме филтер, масло, но човечкото тело не е автомобил. Дали е воопшто добро да не јадете цел ден или да пиете само цедени сокови?

„Апсолутно не. Детоксикациите се една од најлошите диети во моментов, на листата на трендовски режими на исхрана се наоѓаат на првите пет места. Гладувањето или автофагијата не е далеку од таканаречениот пристап на детоксикација. Ова се апсолутно крајно, екстремно лоши работи“, рече таа и објасни зошто.

„Кога дневно јадеме детоксикација, свежо цеден зеленчук и овошје, тоа е цунами од шеќер во телото. Не ги сменивме филтрите, ги затнавме, а тој шеќер мора да се складира во сите можни клетки, да се залепи некаде, а со тоа да се забрза стареењето на клетките и да се доведе до смрт на клетките. Детоксикациите се нешто што апсолутно не треба да се користи“, рече таа.
Правилното функционирање на бубрезите и црниот дроб овозможува телото да се исчисти, а за тоа е потребно да се консумира само една работа – вода.

„Доволно количество вода е предуслов нашиот бубрег, кој е главната станица за прочистување до црниот дроб, да може да си ја врши работата. Пристапите каде што се вели, еве ги празниците, па опуштете се и јадете колку сакате, се штетни бидејќи практично ги оптоваруваат бубрезите. Не смееме да го надминеме капацитетот на нашето тело, бубрегот нема да чека утре и задутре да го отстрани, тоа мора да го направи во тој момент кога нешто влегло и создало вишок. Тоа може да биде масти и шеќер, и сол и многу други работи“, рече таа.

Тоа се нарекува почеток – колку од она што ги затнува филтрите на телото воопшто сме ги внеле?
„Нема да тураме масло во мотор кој троши бензин. Внесувањето е важно, го оптоваруваме нашиот метаболички капацитет и тогаш приказната се комплицира, се разбира. Водата е неизбежно важна работа“, рече таа.

Детоксикациите од три дена во никој случај нема да елиминираат се што сме внеле во себе.
„Апсолутно е невистина дека ќе го направат тоа, тие само ќе затнат сè“, рече таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *