ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ СВЕИТЕ 20.000 НИКОМИДИЈАНСКИ МАЧЕНИЦИ: Кажете ги овие МОЌНИ ЗБОРОВИ и дајте им сила на вашите БЛИСКИ

ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ СВЕИТЕ 20.000 НИКОМИДИЈАНСКИ МАЧЕНИЦИ: Кажете ги овие МОЌНИ ЗБОРОВИ и дајте им сила на вашите БЛИСКИ
Православните верници денеска го празнуваат празникот Свети 20.000 маченици Никомидијан.

Според средновековната легенда, Никомидијанските маченици се христијани кои биле масовно погубени во 302 година во градот Никомидија поради нивната христијанска вера.

За време на злиот цар Максимијан Херакле, во Никомидија цветала христијанската вера и секој ден имало се повеќе христијани. Кога царот дознал колку христијани има во градот, многу се налутил и смислил план сите да ги погуби.

Бидејќи се наближувал празникот Рождество Христово, царот дознал дека во црквата се собираат сите христијани, па наредил на војската тој ден да ја опколи црквата и да ја запали.

Кога се собрале верниците и почнала богослужбата, војската ја опколила црквата, а се појавил царскиот емисар и им рекол на верниците дека според царската наредба секој ќе биде погубен доколку веднаш не им принесе жртва на идолите. Тогаш архиѓаконот почна да проповеда за да го охрабри народот.

„Погледнете, браќа, на олтарот во Господовиот жртвеник и разберете дека Господ и нашиот вистински Бог се жртвуваа на него за нас, па затоа не треба да ги полагаме нашите души за него на ова свето место!

По неговите зборови, народот решил да умре за Христа. Тој ден, дваесет илјади христијани изгореа во пламен, пеејќи ја славата Божја.

Затоа, денес, ако сакате на себе и на вашите најблиски да им дадете сила и волја успешно да ги надминете сите пречки, кажете ги овие зборови :

„Господови маченици, благословена е земјата што ја испи крвта ваша и светото место што ги прими вашите тела: Со подвиг го победивте ѓаволот и со слобода Го проповедавте Христа! Замолете го како Бог да ги спаси нашите души“. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *