ВНЕСЕТЕ ГО ОВА ВО ДОМОТ ЗА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА: Така членовите на домаќинството ќе имаат НАПРЕДОК цела година

ВНЕСЕТЕ ГО ОВА ВО ДОМОТ ЗА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА: Така членовите на домаќинството ќе имаат НАПРЕДОК цела година

Православната Нова година или старата, како што и денес народот ја нарекува, се дочекува на 13 јануари на полноќ, а се слави на 14 јануари. Во православниот свет на тој ден се слави празникот на крштевањето на Свети Василиј и празникот Мал Божик.

Долгогодишната традиција на празнување на православната нова година воспостави одредени обичаи кај нашиот народ кои со задоволство се почитуваат.

Според народните обичаи, во пресрет на Новата година се приготвува празнична вечера, каде семејството со гости, пријатели и роднини со радост и песна чека полноќ. Точно на полноќ сите се бакнуваат и си го честитаат доаѓањето на Новата година со желби за долг живот, добро здравје и успех во бизнисот. На самата Нова година луѓето одат во црква, а потоа имаат празничен ручек.

На тој ден се јаде главата на божиќното печење, која најчесто е глава на јагне или свиња, а домаќинките го прават новогодишниот мазник „Василица“. Покрај Новата година, позната и како Мал Божиќ, на 14 јануари се слават уште два значајни празници: Обрезанието на Исус Христос и Свети Василиј Велики. Црквата ја испраќа старата година и ја дочекува новата година со необични празнувања, на духовен начин, молитви и богослужби, но и ги благословува сите пристојни празнувања, без лудило и кич, потсетувајќи дека новогодишните празнувања се организираат во бројни црковни домови.

На тој ден во некои делови се палат остатоците од елката, а покрај елката се замесува и мазник во кои како на Божиќ се вметнува паричка.

Исто така, се верува дека покрај богат оброк, на овој ден во куќата треба да се внесе нешто ново купено на тој ден, за куќата и членовите на домаќинството да имаат напредок во текот на целата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *