УТРЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ ЗА СПАС НА ДУШАТА: Го празнуваме празникот СВЕТИ 20.000 НИКОМИДНИ МАЧЕНИЦИ!

УТРЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО КАЖЕТЕ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ ЗА СПАС НА ДУШАТА: Го празнуваме празникот СВЕТИ 20.000 НИКОМИДНИ МАЧЕНИЦИ!

Православната црква и нејзините верници утре го слават празникот Свети Дваесет илјади Никомидијански маченици .

Според една средновековна легенда, тоа се христијани кои биле масовно погубени во 302 година во градот Никомидија поради нивната христијанска вера.

За време на злиот цар Максимијан Херакле, во Никомидија цветала христијанската вера и секој ден имало се повеќе христијани. Кога царот дознал колку христијани има во градот, многу се налутил и смислил план сите да ги погуби.

Бидејќи се наближувал празникот Рождество Христово, царот дознал дека во црквата се собираат сите христијани, па наредил на војската тој ден да ја опколи црквата и да ја запали.

Кога се собрале верниците и почнала богослужбата, војската ја опколила црквата, а се појавил царскиот емисар и им рекол на верниците дека според царската наредба секој ќе биде погубен доколку веднаш не им принесе жртва на идолите. Тогаш архиѓаконот почна да проповеда за да го охрабри народот.

– Погледнете, браќа, на олтарот во Господовиот жртвеник и разберете дека Господ и нашиот вистински Бог сега се жртвуваше за нас на него, па затоа не треба да ја полагаме душата за него на ова свето место!

По неговите зборови, народот решил да умре за Христа. Тој ден, дваесет илјади христијани изгореа во пламен, пеејќи ја славата Божја.

Затоа утре, ако сакате да си дадете сила и волја на себе и на вашите најблиски успешно да ги надминете сите препреки, кажете ги овие зборови :

„Господови маченици, благословена е земјата што ја испи крвта ваша и е свето место што ги прими вашите тела: Со подвиг го победивте ѓаволот и со слобода го проповедавте Христа! Молете Му се како на Блажениот да ги спаси нашите души. ” Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *