АКО СТЕ РОДЕНИ ВО ЈУГОСЛАВИЈА, МОРА ДА ГО ИМАТЕ ОВАЈ БЛЕЛЕГ НА ВАШАТА РАКА: Дали знаете како настана? СИТЕ СЕ ИЗНЕНАДУВААТ

АКО СТЕ РОДЕНИ ВО ЈУГОСЛАВИЈА, МОРА ДА ГО ИМАТЕ ОВАЈ БЛЕЛЕГ НА ВАШАТА РАКА: Дали знаете како настана? СИТЕ СЕ ИЗНЕНАДУВААТ.Дали знаете од каде доаѓа лузната на вашето рамо, која ја имаат сите родени во СФРЈ? Ова прашање е во центарот на интересот со денови, бидејќи младите генерации го немаат.

Вакцината BSG е исклучително безбедна вакцина и се користи во најрана возраст на новороденче бидејќи ефикасно го намалува ризикот од најтешките форми на туберкулоза, пишува Нови .

Лузната по вакцинацијата за BCG се формира еден до два месеци по вакцинацијата, и често има шеги за луѓе од Балканот – како да ги препознаете? Па, за лузна од вакцина BCG.

Првата вакцина што ја прима новороденче во првите 24-48 часа од животот е вакцината против туберкулоза – BCG и се администрира интракутано на горната третина од левата надлактица.

На местото на вакцинација, црвеникава безболна папула се формира за околу 2-3 недели, што кај некои деца (10 проценти) поминува низ период на оплодување и формира лузна во следните 1-2 месеци.

Кај повеќето деца, појавата на мала лузна на местото на вакцинација поминува речиси незабележано. Присуството на лузна се контролира 4-6 месеци по вакцинацијата. Формирањето лузни е отсутно кај помалку од 10 проценти од децата.

Според одредени лекари, децата кои немаат лузна треба повторно да се вакцинираат до една година.

Меѓутоа, кај деца постари од 12 месеци кои немаат лузна, вакцинацијата не се препорачува бидејќи не постојат валидни докази дека со тоа се постигнува соодветен ефект, односно придобивки во однос на заштитата.

Исто така, кога станува збор за вакцинирани деца помлади од 12 месеци, доказите за придобивките од повторната вакцинација се уште се ограничени, пренесува Телеграф.рс .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *