МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ: Честит, најрадосен празник!

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ: Честит, најрадосен празник!

Православните верници го слават Божик на 7 јануари како спомен на раѓањето на Исус Христос, Синот Божји, спасителот на светот. Тоа е празник на раѓањето на новиот живот, кој го слават со најубави верски обичаи и церемонии.

Ниту еден празник не содржи повеќе народни обичаи што преживеале до денес од Божиќ. Најраспространети се: положување на елка, месење лепче, печење телешко месо, обожавање, стоење, покривање домови со слама, чукање и клукање… На Божиќ луѓето се поздравуваат со „Христос се роди!“ и Тој е навистина роден!”.

На првиот ден од Божиќ човек не излегува од дома, но семејството ужива во заедничкиот ручек и топла семејна атмосфера. Божиќниот ручек е првиот масен оброк по долгиот пост и секогаш е богат и разновиден, но го обележуваат два незаменливи елементи: лепче и печење. Ручекот е најпразничниот момент на Божиќ. Божиќната трпеза, според народното мислење, треба да биде богата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *