КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА ЗА СРЕЌА, ЗДРАВЈЕ И ЉУБОВ ДОМА УТРЕ: Го славиме БОЖИЌ

КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА ЗА СРЕЌА, ЗДРАВЈЕ И ЉУБОВ ДОМА УТРЕ: Го славиме БОЖИЌ!

Православна црква и нејзините верници утре го слават Божиќ , а целото семејство се собира заедно на специјална посна вечера, со која завршува големиот Божиќен пост. А овој ден, најрадосниот празник, е поврзан со многу интересни верувања и обичаи, кои нашите предци сигурно ги почитувале.

Имено, оние кои се скарале со некого во текот на годината, според народните верувања, треба да се помират на Божиќ, за да може следната година да започне убаво, без конфликт – човечки е да се греши и да се прости.

Исто така, на Бадник се консумираат ореви за да видиме како ќе ни биде здравјето и среќата. А еден од најинтересните обичаи подразбира дека афионот треба да го конзумирате следниот ден, бидејќи се верува дека му носи многу пари на оној што го јаде.

Покрај различните верувања и обичаи кои ја красат нашата традиција, важно е утре да му се молиме на Бога за благосостојба во семејството.

Молитва за Божиќ
„Господи Исусе Христе, Боже наш, Кој го засади дрвото на животот во рајот за да ни подари вечно блаженство, и кој ни го затвори патот кон небото со нашиот грев, и повторно со Твојата милост на крстот дрво, нè доведе до спасение и не воскресна нас што бевме паднати, јас и сега го благословувам ова дрво како знак на твојот крст и дрвото на животот и во спомен на твоето раѓање.

И како што витлеемските пастири го победија студот и студот со палење на дрвото и дојдоа да Ти се поклонат, Дете Божјо, одмазди ги нашите домови со спасоносен оган, преобрази нè сите да се поклониме на Твоето раѓање, да се спасиме и придружи се на Твојата Црква, како дрвото на животот, зашто Ти си благ и полн со љубов, и Тебе Ти оддаваме слава на Отецот и Синот и Светиот Дух, секогаш, сега и секогаш и во сите векови. Амин.

Оваа елка е благословена и осветена како симбол на дрвото на крстот, животот и воскресението во спомен на Господовото раѓање и за осветување на нашите домови со попрскување на оваа света вода во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *