УТРЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО КАЖЕТЕ ЈА МОЛИТВАТА ЗА ОСВЕТУВАЊЕ НА БАДНИК: ОВИЕ ЗБОРОВИ ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕ СЕКОЈ ВЕРНИК

УТРЕ ЗАДОЛЖИТЕЛНО КАЖЕТЕ ЈА МОЛИТВАТА ЗА ОСВЕТУВАЊЕ НА БАДНИК: ОВИЕ ЗБОРОВИ ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕ СЕКОЈ ВЕРНИК

Верниците утре го слават Божик , односно го слават Бадник, за кој традиционално се палат елки.

Заедно со палењето на елката доаѓа и заедничка посна трпеза, но и молитва за здравје, среќа и успех на сите членови на семејството.

Молитва за осветување на Бадник
Господи Исусе Христе, Боже наш, Кој го засади дрвото на животот во рајот за да ни подари вечно блаженство, и кој ни го затвори патот кон небото со нашиот грев и повторно со Твојата милост на крштението нè доведе до спасение и нè воскресна кој паднал; јас и сега благослови го ова дрво како знак на твојот крст и дрвото на животот и во спомен на твоето раѓање.

И како што витлеемските пастири го победија студот и студот со палење на дрвото и дојдоа да Ти се поклонат, Дете Божјо, одмазди ги нашите домови со спасоносен оган, преобрази нè сите да се поклониме на Твоето раѓање, да се спасиме и придружи се на Твојата Црква, како дрвото на животот, зашто Ти си благ и полн со љубов, и Тебе Ти оддаваме слава на Отецот и Синот и Светиот Дух, секогаш, сега и секогаш и во сите векови. Амин.

Овој Бадник е благословен и осветен како симбол на дрвото на крстот, животот и воскресението во спомен на Господовото раѓање и за осветување на нашите домови, со попрскување на оваа света вода, во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *