НИКАКО НЕ ФРЛАЈТЕ ЈА: Ако сакате годината да ви биде плодна и бериќетна, направете го ова со БОЖИЌНАТА ПЧЕНИЦА

НИКАКО НЕ ФРЛАЈТЕ ЈА: Ако сакате годината да ви биде плодна и бериќетна, направете го ова со БОЖИЌНАТА ПЧЕНИЦА

Божиќниот оган ја претставува светлината на Сонцето. Таа светлина ја осветлува годината што доаѓа и му помага на Сонцето да зајакне, бидејќи од тоа зависи вегетацијата на наредната година.

Младата пченица е една од најубавите новогодишни украси. За да порасне до Божиќ, треба да се засади на Божиќ на 19 декември . Ако е зелено и бујно, годината ќе биде плодна и плодна.

На вториот ден од Божиќ ритуално се вади пченицата и се става на овошки. Го симболизира животот, оживувањето на природата и означува какви ќе бидат посевите.Во градовите каде што нема плодни овошни дрвја, младата пченица може да се стави на секое дрво во паркот – важно е да не се фрла.

– Сè околу Божиќ е насочено кон природата, кон новата вегетациона година, кон новото лето поради раѓањето и плодноста. Секое домаќинство што поседува лозје, на пример, го испраќа својот домаќин во лозјата да наздрави Божиќ. Се носат и делови од елката и се закачуваат на лозата за да има грозје и да порасне лозјето – изјави етнологот Весна Марјановиќ.

Тој додава дека на Божик , кога се внесува елката, се става на огништето, подоцна во шпоретот да изгори, а потоа делови од елката се носат во шталите, а се носат и во лозјата. или ниви за да бидат плодни.Парче од елката се чува и ритуално се вади на Малиот Божиќ, односно на Јулијанската Нова година, во која има ритуали поврзани и со Божиќ.

Во некои краишта Бадник се нарекувал и веселба.Старите записи велат дека Словените отсекогаш ги почитувале шумите и дабот како најсветото дрво со божествен дух.

Палењето на елката среде зима го најави повторното раѓање на светот.

Еден од најубавите божиќни обичаи е Поклонението Господово со стремеж да се одржи мирот и да се прекине расправијата меѓу луѓето, па кога ќе се сретнеме се поздравуваме со „Мир Божји – Христос се роди“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *